Συνολάκης: Στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα [vid]

0
51

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 24.000 τον αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 24.000 τον αριθμό των θυμάτων στις δύο χώρες. Ο κ. Συνολάκης μίλησε για το εάν θα μπορούσαμε να δούμε έναν αντίστοιχο σεισμό στην Ελλάδα.

«Όσα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 (σ.σ. Ρίχτερ) υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτιρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε αρχικά.

«Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κατασκευή των κτιρίων, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα, τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπείς. Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σε σεισμό 9,2 Ρίχτερ υπήρχαν κτίρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία».

Πηγή: Pagenews.gr