Συντάξεις: Αυξήσεις μετά τα 30 έτη – Τι περιλαμβάνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

0
37

Αλλαγές σε συντάξεις και εισοδήματα για πάνω από 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, συνταξιούχους και εργαζομένους, έρχονται με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται να πάρει σύντομα τον δρόμο προς τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός «νόμος Βρούτση», που θα αντικαταστήσει σειρά διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναμένονται αυξήσεις από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης, ώστε μετά τα 40 έτη ασφαλιστικού βίου το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης να ξεπερνάει κατά τι το 50%.

Η δομή του συστήματος υπολογισμού του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων παραμένει ίδια. Αυξάνονται όμως οι συντελεστές αναπλήρωσης, από τα 30 έτη και πάνω, με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 50%-50,5% για 40 έτη ασφάλισης. Σημειώνεται ότι σήμερα, για τα 31 έτη ασφάλισης, η συνολική αναπλήρωση ανέρχεται σε 27,79%, φθάνει τα 33,81% για τα 35 έτη ασφάλισης και τα 42,8% για τα 40 έτη. Πλέον, το σενάριο που φαίνεται να επιλέχθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τη βοήθεια και των αναλογιστικών προβολών ως προς το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε βάθος χρόνου, που περιλαμβάνει η απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη, προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης της τάξης του 40% για τα έτη ασφάλισης από 30 έως 35 και κοντά στο 50,5% για τα 40 έτη ασφάλισης. Από τα 41 έτη και άνω και για κάθε έτος ασφάλισης εξετάζεται μικρότερη προσαύξηση, καθώς φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε το σενάριο της επιβολής πλαφόν στα 42 έτη.

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, δεν προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους. Οι αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα δοθούν σε περίπου 300.000 με 320.000 συντάξεις, αφορούν όσους το καλοκαίρι του 2016 υπέστησαν τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς επιβλήθηκε μαχαίρι σε επικουρικές συντάξεις που στο άθροισμα με τις κύριες ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι ωφελούμενοι θα δουν απευθείας αυξήσεις στην τσέπη τους από 5 έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά 99,57 ευρώ.

Σημαντική μείωση από 60% στο 30% προβλέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διάταξη του σχετικού σχεδίου νόμου, στο «πέναλτι» των συνταξιούχων που εργάζονται. Η μείωση δείχνει αύξηση του ποσού που θα μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου συνταξιούχου της τάξης του 75%. Στον τομέα των συντάξεων, κεντρικό ρόλο στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας διαδραματίζει η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του ΕΦΚΑ (κύριες συντάξεις) με το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα) με τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να προκύψουν οικονομίες κλίμακας και να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων, ώστε έως τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr