ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών για «υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγής»

0
36

«Η παρουσία της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κρίνεται αναγκαία και επείγουσα προκειμένου να υπάρξει πρόσφορη και επαρκής ενημέρωση (…) για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον υπολογισμό των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και κατόπιν στην προμήθεια (λιανική αγορά) ηλεκτρικής ενέργειας» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίτημα έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν με επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της επιτροπής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για χρήση εικονικών τιμολογίων και ζητούν την κλήση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του διοικητή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Αναλυτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν:

«1. Αμεση κλήση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση εικονικών τιμολογίων που εξέδωσαν οι εταιρείες Ιονία Τεχνική και η ΚΥΡΑ Α.Ε. και τα οποία κατέληξαν στις εταιρείες συμφερόντων των κκ. Λαβράνου και Γεράκη. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές καταγγελίες αντί να ανατεθεί η έρευνα σε ειδικό συνεργείο ελέγχου για τη διερεύνηση όλων των αποκαλύψεων η έρευνα τριχοτομήθηκε, με προφανές αποτέλεσμα. Η υπόθεση έχει σοβαρό θεσμικό ενδιαφέρον, αφενός λόγω της εμπλοκής της εταιρίας KRIKEL στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αφετέρου λόγω των υποψιών υπονόμευσης της αντικειμενικότητας της δημοσκοπικής εταιρίας MARC.

2. Αμεση κλήση του Διοικητή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και κατάθεση: α) του πορίσματός της για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή για το διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 και β) του πορίσματος για τα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αύγουστος 2022-Οκτώβριος 2022.

Η παρουσία της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κρίνεται αναγκαία και επείγουσα προκειμένου να υπάρξει πρόσφορη και επαρκής ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον υπολογισμό των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και κατόπιν στην προμήθεια (λιανική αγορά) ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία υπολογισμού υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν κοινοποιηθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζήτησαν την κατάθεσή τους με την υπ΄ αριθμό 44/11.11.2022 αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτών, παρότι διαβιβάστηκαν στον ΥΠΕΝ από τη ΡΑΕ την 21η Νοεμβρίου 2022, καθώς και ότι βάσει του Ν. 4994/22, άρθρο 40, η ΡΑΕ όφειλε να καταθέσει πόρισμα για τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2022 – Οκτώβριος 2022»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr