ΣΥΡΙΖΑ: Εθελοτυφλεί για την ύφεση ο Μητσοτάκης

0
37

Ήταν δεδομένο ότι μετά από ένα τρίμηνο Lockdown που γονάτισε την Ελληνική Οικονομία να υπάρχει ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειξε να ανησυχεί τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι κάτω από τον μέσο όρο που της ύφεσης που έχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι δηλώσεις δεν άρεσαν καθόλου στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τις χαρακτήρισαν «εκτός τόπου και χρόνου». «Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει γιατί η Ελλάδα έχει ύφεση μόνο 15,2%», έλεγαν στην Κουμουνδούρου.

«Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη, με όλους τους βασικές δείκτες να καταρρέουν», τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εθελοτυφλεί καθώς για να ωραιοποιήσει την κατάσταση σύγκρινε την Ελληνική Οικονομία με αυτή της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες ναι μεν έχουν υψηλά ποσοστά ύφεσης, θα συνέλθουν οικονομικά όμως πολύ γρηγορότερα από την Ελλάδα, καθώς είναι χώρες με βαριά βιομηχανία.

Σφοδρή κρητική από Τσίπρα

Τα αποτελέσματα του ΕΛΣΤΑΤ σχολιάστηκαν έντονα στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μεγάλο βάρος στα εργασιακά και στην οικονομική κρίση που πλύτει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας «ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Τσακαλώτος: Τα είχαμε προβλέψει

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας τόνισε ότι «Η οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση εθελοτυφλεί». Και πρόσθεσε: «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς. Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει ότι «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021». «Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά». Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε σημασία δεν έχει -μόνο- η πτώση αλλά -κυρίως- η πρόσκρουση.

Και για να αποφευχθεί αυτή η πρόσκρουση η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας.

Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.

Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο. Γιατί η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις. Η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr