ΣΥΡΙΖΑ Κικίλιας: «Φτηνός κυβερνητικός λαϊκισμός» με το εμβόλιο

0
29

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για το εμβόλιο του κορωνοϊού έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για «φτηνό κυβερνητικό λαϊκισμό που παίζει με την αγωνία των πολιτών» κάνει λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού περί χιλιάδων δόσεων εμβολίου κατά του κορονωϊού που θα έρθουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, τις οποίες η Κομισιόν διέψευσε.

«Αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα ήταν σχεδόν αστείο. Η Κομισιόν, όπως ήταν λογικό, ήδη διέψευσε τον υπουργό Υγείας που το πρωί διαβεβαίωνε ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί ένα εμβόλιο που ακόμα δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό την κατάρρευση του ανεπαρκούς σχεδίου της, υπόσχεται «χάντρες και καθρεφτάκια» αντί να παραδεχτεί το προφανές: ότι οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη στην πανδημία. Ο φτηνός κυβερνητικός λαϊκισμός που παίζει με την αγωνία των πολιτών είναι και απαράδεκτος και επικίνδυνος».

Τι είχε δηλώσει ο Βασίλης Κικίλιας – Τον διέψευσε η Κομισιόν

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα τέλη Δεκέμβρη. Όπως είπε πρόκειται για το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρία AstraZeneca, το οποίο αν περάσει στη φάση 4, θα διατεθεί στην αγορά της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Η Κομισιόν, όμως, δεν επιβεβαιώνει αυτή την είδηση. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα, σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, απάντησε για το θέμα ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, η οποία πρόσθεσε πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η Βίβιαν Λουνέλα ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη – μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. «Αυτό τόνισε, όμως, η κυρία Λουνέλα, είναι μία εργασία εν εξελίξει, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών», και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο ελπίζουμε, όμως, δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr