ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Γνώριζαν από την Τετάρτη για τα κρούσματα στις κλινικές αλλά δεν έκαναν τίποτα

0
56

ΣΥΡΙΖΑ κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας ότι ενώ γνώριζαν από την Τετάρτη τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε ιδιωτικές κλινικές, εντούτοις, αδράνησαν. Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ειδική μέριμνα με προληπτικά μέτρα και συστηματικούς ελέγχους από το υπουργείο Υγείας σε χώρους ευαλωτότητας, όπως προσφυγικές δομές, καταυλισμοί Ρομά και γηροκομεία.

Μετά και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών σε ιδιωτικές κλινικές και προσφυγικές δομές, που δημιουργούν εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η τραγική ολιγωρία της Πολιτείας, που σπεύδει διαρκώς εκ των υστέρων να παρέμβει. Μάλιστα, στην περίπτωση του Περιστερίου, παρότι ο ΕΟΔΥ γνώριζε ήδη από την Τετάρτη πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν προχώρησε στα απαραίτητα μέτρα. Αντίθετα, η κλινική εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά.

Το υπουργείο Υγείας οφείλει να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο σε τυχοδιωκτικές πρακτικές. Και κάποια στιγμή επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι πάνω από την ατομική ευθύνη των πολιτών, στην οποία καταφεύγει στα δύσκολα, υπάρχει πρωτίστως η ευθύνη της Πολιτείας».

Τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός:

Σε δηλώσεις του στον Real, o Ανδρέας Ξανθός είπε ότι: «Πρέπει να πάμε σε μία ελεγχόμενη αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Είναι η πιο δύσκολη και ευαίσθητη φάση τώρα που οδηγούμαστε σε σταδιακή χαλάρωση της «καραντίνας» στην οποία μπήκε η οικονομική και κοινωνική ζωή. Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα κάνουμε με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών αποφάσεων, ακούγοντας τη γνώμη των ειδικών και πάντα με πρώτιστο μέλημα τη Δημόσια Υγεία. Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down».

Προσέθεσε δε ότι: «Για τους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (πρόσφυγες, Ρομά, γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, φυλακές κλπ) από την αρχή είχαμε επισημάνει την ανάγκη να δοθεί βάρος στην πρόληψη της εμφάνισης κρουσμάτων και όχι στην εκ των υστέρων παρέμβαση. Η «περίπτωση του Κρανιδίου» αναδεικνύει την ανάγκη σοβαρής βελτίωσης των αντανακλαστικών της κυβέρνησης στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού».

Πηγή: Pagenews.gr