Τα επικοινωνιακά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

0
56

Η επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική που ακολούθησαν οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα ήταν, όπως αποδεικνύεται, σε λάθος κατεύθυνση συνολικά

Το πάθημα της πρώτης κάλπης φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα και στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν να αρμενίζουν στραβά και σε αυτήν την πορεία προς τις δεύτερες εκλογές. Στη μία εβδομάδα που απομένει μέχρι τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι πλέον ότι η ήττα με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάτι που μπορούν να αποφύγουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή υπεροχή της ΝΔ, ενώ, σε ό, τι αφορά τον Σύριζα, εμφανίζεται να συγκεντρώνει από 17% έως 22%.

Η επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική που ακολούθησαν οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα ήταν, όπως αποδεικνύεται, σε λάθος κατεύθυνση συνολικά. Δεν ακολούθησαν μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση πολιτική διαμαρτυρίας και αφήγημα με παρελθοντολογικούς όρους, αλλά και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η συνταγή βασίστηκε σε λανθασμένα υλικά. Η επικοινωνιακή καταιγίδα που θεώρησε ότι θα έπιανε τόπο αποδείχτηκε λανθασμένη, αφού οι πολίτες δεν πείστηκαν για το βασικό τους αφήγημα, που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «δικαιοσύνη παντού».

Πολλά από τα μέτωπα που προσπάθησε να ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πέτυχαν το στόχο τους. Δεν είχαν κοινωνικό αντίκρισμα και ορισμένα από τα θέματα που προσπάθησε να «χρεώσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκης ο Αλέξης Τσίπρας, του γύρισαν «μπούμερανγκ». Πρώτα και κύρια το εθνικό θέμα της Ροδόπης. Μετά τα καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην
περιοχή και την αναφορά ότι ο δύο φορές ο Α. Τσίπρας πριν και μετά τις πρόωρες εκλογές είχε ενημερωθεί αρμοδίως από τις υπηρεσίες του κράτος, τελικά όλοι κατάλαβαν ποιοι έσφαλαν και ποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την υπόθεση.

Ο Σύριζα προσπάθησε να αναδείξει ότι ευθύνεται η ΝΦ, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε και γύρισε εναντίον του
μετά και τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, αλλά και των όσων αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για τις σχέσεις των δύο υποψηφίων μειονοτικών βουλευτών του Σύριζα με τη γειτονική χώρα.

Πριν από το θέμα της Ροδόπης και της σφοδρής αντιπαράθεσης που υπήρξε ανάμεσα σε ΝΔ και Σύριζα, αναδείχθηκε το θέμα του κ. Πνευματικού αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε για τους νοσούντες από καρκίνο. Ο
Σύριζα προσπάθησε να αναδείξει την υπόθεση για τις πραγματικά ατυχείς δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να συνδέσει τις δηλώσεις Πνευματικού με κρυφό σχέδιο της ΝΔ για την υγεία και με σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίησή της, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε αστραπιαία και απέπεμψε τον πολιτευτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνουν και διαφημιστές και επικοινωνιολόγοι, κινήθηκε λανθασμένα. Ακολούθησε μια στρατηγική που ήταν βασισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, με προτάσεις καθαρές επάνω σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Η συνολική επιχειρηματολογία, η συνθηματολογία, οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις δεν είχαν τον κοινωνικό αντίκτυπο που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν και έτσι, έχασε το «μομέντουμ» να βγει μπροστά και να κερδίσει τουλάχιστον τις εντυπώσεις. Ήταν ένας Σύριζα από το παρελθόν, χωρίς να προσφέρει όραμα και με έναν πρόεδρο να φαίνεται καθαρά ότι βρίσκεται όχι στην επίθεση, αλλά στην άμυνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr