Τελειώνει η περίοδος χάριτος για την Μελόνι

0
58

Ο μήνας του μέλιτος των Ιταλών με την κυβέρνηση Μελόνι τελειώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η La Repubblica και με όσα αναφέρει ο Θεόδωρος Αγγελάκης – Συγγελάκης για την DW.

Ο μήνας του μέλιτος των Ιταλών με την κυβέρνηση Μελόνι τελειώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η La Repubblica και με όσα αναφέρει ο Θεόδωρος Αγγελάκης – Συγγελάκης για την DW.

Σε ορισμένα θέματα οι πολίτες εγκρίνουν την δράση της δεξιάς συμμαχίας που κυβερνά την χώρα αλλά σε αρκετά άλλα, όχι. Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπικής έρευνας που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica, οι Ιταλοί που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την  πρωθυπουργό τους μέσα σε ένα μήνα μειώθηκαν από το 46%, στο 42%. Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εγκρίνει την δράση της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, οι Ιταλοί δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς της δεξιάς κυβέρνησης. Προηγείται με 48% η άποψη ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η ειδική ανθρωπιστική προστασία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν στέρηση βασικών δικαιωμάτων τους.

Απορρίπτονται γενικότερα ακραίες θέσεις και προσεγγίσεις. Όπως, για παράδειγμα, η πρόταση νόμου, που έγινε από μέλος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, η οποία ζητά να τιμωρούνται και με χρηματικό πρόστιμο όσοι χρησιμοποιούν ξένες λέξεις και εκφράσεις.

Αντιθέτως οι πολίτες με ποσοστό 56% δηλώνουν ότι είναι σωστό να αλλάξουν τα κριτήρια για την πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας, έτσι ώστε να συνδέεται με μια πραγματική προσπάθεια που να έχει ως στόχο την κατάρτιση και την εύρεση εργασίας.

Υπάρχουν ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το αν θα γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αποκτηθούν οι χρηματοδοτήσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για τεράστιο ποσό, για πάνω από εκατόν ενενήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ιταλοί ζητούν από την Μελόνι και τους υπουργούς της να επικεντρώσουν την δράση τους στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στην θωράκιση της οικονομίας.

Αυτό που υπερέχει ουσιαστικά είναι μια ρεαλιστική και όχι ιδεολογική προσέγγιση, κάτι που η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη, στις όποιες, επόμενες κινήσεις της. Διότι η περίοδος χάριτος, μετά την αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό μέγαρο, τον περασμένο Οκτώβριο, είναι σαφές ότι πλέον έχει παρέλθει οριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr