Θανάσης Εξαδάκτυλος σχολεία: Όταν έκλεισαν σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα

0
12

Η κυβέρνηση έχει τονίσει αρκετές φορές ότι προσαρμόζεται στην επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παρά την σταθεροποίηση που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αριθμό των διασωληνωμένων κα προειδοποιούν ότι τα βήματα προς το τέλος του lockdown πρέπει να γίνουν αργά και με προσοχή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως μόνο όταν έκλεισαν τα σχολεία υπήρξε σταθεροποίηση στους αριθμούς του κορονοϊού. Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποίεται η κατάσταση…Θα το εξετάσει η Επιτροπή αρχές Ιανουαρίου που θα έχει στοιχεία». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

 

Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους». Ωστόσο, σημείωσε πως είναι θετικά κι ευχάριστα οι τελευταίοι αριθμοί για τα κρούσματα που δείχνουν πτώση. Επιπλέον, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες.

Όσον αφορά στην άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας, η οποία και συνέβη αργά το απόγευμα των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως «τα εμβόλια τώρα είναι πραγματικότητα και το φως στο τούνελ πραγματικό!».

Για το ζήτημα των σχολείων ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης δηλώνει αρνητικός, όσο έχουμε κοντά στα 800 κρούσματα την μέρα.

Σε μεγάλα κέντρα όπως η Αττική πρόκειται να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στο Open, ενώ εκτίμησε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800.

Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο, υποστήριξε ότι θα είναι πρόωρο τα άνοιγμα των σχολείων και τόνισε ότι είναι σημαντικό το πώς θα ανοίξουν ξανά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ πρότεινε τρόπους για να μειωθεί το ιικό φορτίο. Προειδοποίησε ότι εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που λόγω καιρικών συνθηκών, υπάρχει η τάση οι χώροι να μένουν κλειστοί και να μην αερίζονται σωστά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr