Θάνατος 14χρονης με γαστρικό δακτύλιο στη Θεσσαλονίκη- Η δικαστική γραφολόγος μιλάει για πλαστογραφία

0
56

Οι γιατροί την Παρασκευή το βράδυ ξημερώματα Σαββάτου ενημερώνουν τον ιερέα ότι το παιδί που ήταν στη ΜΕΘ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με τα ζωτικά όργανα επηρεασμένα από τα γαστρικα υγρά – Τα ξημερώματα το παιδί φεύγει από τη ζωή…

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της 14χρονης Γεωργίας, η οποία κατέληξε λίγες ημέρες μετά από χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, τον Ιούνιο του 2021, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που είχε διενεργηθεί τότε, η ανήλικη έφυγε από τη ζωή λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας που προκλήθηκε από σηπτικό σοκ.
Ο πατέρας της 14χρονης, ο οποίος είναι ιερέας, μετά τον θάνατό της, είχε καταγγείλει ιατρικό λάθος και είχε υποβάλει μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που τη χειρούργησε σε ιδιωτική κλινική με αποτέλεσμα να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το kathimerini, η έρευνα που έγινε από δικαστική γραφολόγο αλλά και από πραγματογνώμονες κατέληξε σε συμπεράσματα, τα οποία κάνουν λόγο για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων αλλά και για σημαντικά ιατρικά λάθη.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι… Μετά τον θάνατο του παιδιού, η ιδιωτική κλινική στην οποία χειρουργήθηκε, προσκόμισε ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ανήλικη είχε δώσει την έγγραφη συγκατάθεσή της για την επέμβαση. Από την πρώτη στιγμή, οι γονείς της 14χρονης αντέδρασαν, τονίζοντας πως τόσο οι ίδιοι, όσο και το παιδί τους, ουδέποτε υπέγραψαν έγγραφο, με το οποίο να δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την πραγματοποίηση του χειρουργείου.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, η δικαστική γραφολόγος που κλήθηκε να ερευνήσει τη γνησιότητα της υπογραφής που, κατά την κλινική, ανήκει στην 14χρονη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπογραφή αυτή είναι πλαστή. Ειδικότερα, στη σχετική έκθεση που συνέταξε αναφέρει ότι η υπογραφή στο πεδίο «υπογραφή ασθενούς» δεν έχει μπει από την 14χρονη Γεωργία, σημειώνοντας παράλληλα πως και στο πεδίο «Πληροφορίες για την Χειρουργική Επέμβαση» οι αναγραφόμενες «πιθανές επιπλοκές» μπήκαν με διαφορετικό μελάνι/στυλογράφο και σε διαφορετικό χρόνο από τις προηγούμενες εγγραφές.

Τέλος, η γραφολόγος καταλήγει στο σοβαρό συμπέρασμα πως η φερόμενη ως υπογραφή του παιδιού και η υπογραφή του μηνυόμενου ιατρού που έκανε την επέμβαση έχουν μπει με τον ίδιο στυλογράφο. Τα παράδοξα και περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την δικηγόρο της οικογένειας της 17χρονης, κυρία Κική Πακιρτζίδου, η οποία μίλησε στο kathimerini.gr, δύο πραγματογνώμονες που διεξήγαγαν έρευνα για την υπόθεση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ανήλικη δεν θα έπρεπε να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, προσθέτοντας πως και η μετέπειτα παρακολούθησή της δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε.

«Έχουν καταθέσει δύο πραγματογνώμονες ιατροί, οι οποίοι λένε ότι υπάρχει ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού και με διεξοδικό τρόπο αναφέρουν ότι το παιδί δεν έπρεπε ποτέ να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λαπαροσκοπικής τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, όπως φυσικά και ότι η μετέπειτα παρακολούθησή της 14χρονης δεν ήταν σωστή. Δεν αρμόζει και δεν συνάδει σε ιατρό να δίδει εξιτήριο σε ένα παιδί που χειρούργησε με έντονο κοιλιακό άλγος και με συμπτωματολογία οξείας κοιλίας», σημείωσε η δικηγόρος της οικογένειας.

Αναφορικά με την παρακολούθηση της 14χρονης μετά το χειρουργείο, η δικηγόρος της οικογένειας υπογράμμισε πως «η σύσταση αυτού του ιατρού ήταν η κοπέλα να λαμβάνει παρακεταμόλη στο σπίτι της κάτι το οποίο οδήγησε το παιδί και την οικογένειά του να παρακολουθούν και να βιώνουν με τον πιο τραυματικό τρόπο τον αργό θάνατο της ανηλίκου. Επίσης στην αρχή υποστήριζε πως δεν έχει CD με την επέμβαση. Στη συνεχεία ισχυρίστηκε πως βρήκε τελικά ένα CD με την επέμβαση και ζήτησε νέα προθεσμία. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, στα πλαίσιο της προκαταρκτικής και της αναζήτησης του ιατρικού φακέλου από το ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα προσκομίστηκε μία συγκατάθεση της 14χρονης κοπέλας λες και ήταν ικανή να δώσει συγκατάθεση. Διετάχθη πραγματογνωμοσύνη γραφολογική και αναφέρθηκε από τη δικαστική γραφολόγο ότι δεν υπάρχει καμία ομοιότητα παρά μόνο διαφορές και ότι η υπογραφή αυτή δεν έχει τεθεί από την ανήλικη Γεωργία, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα έγγραφο το οποίο έχει πλαστή την υπογραφή της Γεωργίας».

«Μετά από όλα αυτά, η οικογένεια έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, περίμενε όχι μια στείρα άρνηση από τον ιατρό αλλά μία μεγάλη συγγνώμη και μία τελεία στην παραβατική του συμπεριφορά. Η υπομονή, όσο και αν είναι ιερέας ο πατέρας, έχει ένα όριο. Οι άνθρωποι βιώνουν το πένθος με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Ζητούν να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη ώστε ο άνθρωπος αυτός να σταματήσει από την Δικαιοσύνη», κατέληξε.

Τα λόγια του πατέρα Βησσαρίωνα έχουν ραγίσει καρδιές

«Δεν έχω πρόβλημα με τη διοίκηση και το νοσοκομείο, το πρόβλημά μου είναι ο γιατρός, ο οποίος δεν πρέπει να ξαναχειρουργήσει, να ακουμπήσει άνθρωπο», αναφέρει μέσα σε λυγμούς, μιλώντας για το χαμό της κόρης του. «Ποιος το περίμενε, πήγαμε να βοηθήσουμε το παιδί μας και τώρα το θάβουμε, 14 χρονών. Ήταν παχύσαρκο, όπως κι άλλα παιδιά. Είδαμε ότι δυσκολεύεται, κοριτσάκι κιόλας στην εφηβεία, λέμε Γωγώ μου να κάνουμε μία επέμβαση. Μου λέει “ναι μπαμπά μου να κάνουμε κάτι να μην πονάει πολύ”. Το πιο εύκολο σε αποθεραπεία είναι ο γαστρικός δακτύλιος…

Βρήκαμε έναν γιατρό, καλόν μας τον είπανε, καλός είναι ο άνθρωπος. Εξέτασε το παιδί μας, το ζύγισε το παιδί μας το μέτρησε, είναι επικίνδυνο; Όχι μας είπε. Θα πίνει μία εβδομάδα υγρά, σούπες και θα επιστρέψει στις δραστηριότητές της. Μετά από μία εβδομάδα είπε θα έκανε γυμναστική. Μετά από δύο μέρες το πήραμε το παιδάκι μας στο σπίτι, ούτε αντιβίωση του έδωσε, μόνο παυσίπονα αναβράζοντα μας είπε να του δίνουμε. Και είχε κάνει το παιδάκι μας διάτρηση στομάχου εκεί που μπήκε το δαχτυλίδι. Πώς λέγεται αυτό; Ιατρικό λάθος. Κι αν ο γιατρός δεν ήθελε να σκοτώσει, που δεν ήθελε να σκοτώσει, το σκότωσε το παιδί μας αυτό το λάθος. Και εμείς τώρα είμαστε με τρία παιδιά, όχι με τέσσερα. Ένα αστέρι ήταν… Με χαρά μου έλεγε μπαμπά θα μπω στο χειρουργείο να δω πως είναι, δε θα φοβηθώ γιατί εγώ θέλω αν διαβάσω να πάω στα παραϊατρικά να βοηθάω κόσμο, μπαμπά μου το ένα, μπαμπά μου το άλλο… Είναι δύσκολο πολύ. Τρίτη έγινε η εγχείρηση, Τετάρτη βγήκαμε από το ιατρικό κέντρο, Παρασκευή την πήγαμε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο, διότι αντιληφθήκαμε ότι έχει ταχυκαρδία. Έλιωνε μέσα, το γαστρικό υγρό είχε γεμίσει την κοιλιά, έκαιγε τα πάντα. Πήραμε το γιατρό δύο φορές, μας είπε δώστε παυσίπονο, μας καθησύχασε.

Δεν έχω πρόβλημα με τη διοίκηση και το νοσοκομείο, το πρόβλημά μου είναι ο γιατρός, ο οποίος δεν πρέπει να ξαναχειρουργήσει, να ακουμπήσει άνθρωπο. Στο ίδιο νοσοκομείο το πήγαμε το παιδί, του έκαναν ανάταξη, το ανέλαβε ένας καταπληκτικός γιατρός που μας προειδοποίησε ότι έχει γίνει ζημιά και πρέπει να είμαστε δυνατοί. Αντί να είμαι στην Εκκλησιά μου, της Πεντηκοστής, θρηνώ στο σπίτι μου. Αχ αδελφέ μου τι να σου πω…»

Το χρονικό

Η αδικοχαμένη Γεωργία αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με το βάρος της.
Στα 14 της χρόνια είχε πάρει αρκετό βάρος και ζύγιζε 115 κιλά.

Αυτό προβλημάτιζε την ίδια καθώς το θέμα εμφάνισης την είχε αποξενώνει από τους φίλους και συμμαθητές της ενώ όπως έλεγε στον πατέρα της την κορόιδευαν πίσω από την πλάτη της.
Ο πατέρας αποφασίζει με τη συναίνεση του παιδιού να απευθυνθούν σε γιατρό προκειμένου να κάνουν κάτι για τη μείωση του βάρους της.

Ο γιατρός συστήνει γαστρικό δακτύλιο.
Η επέμβαση γίνεται την Τρίτη 15 Ιουνίου σε μεγάλη ιδιωτική κλινική.

Μετά την επέμβαση όπως λέει ο ιερέας και πατέρας της 14χρονης οι γιατροί δίνουν την επόμενη μέρα εξιτήριο χωρίς αντιβίωση πάρα μόνο με παυσίπονα.
Την Τετάρτη το παιδί επιστρέφει σπίτι.

Τους είπαν ότι ίσως για μια μέρα θα είχε λίγους πόνους και πως το πολύ σε 12 ημέρες θα μπορούσε μέχρι και σε γυμναστήριο να πάει σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πατέρας Βησσαρίωνας.
Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή.

Το παιδί φτάνοντας στο σπίτι πονούσε φρικτά δε μπορούσε να κοιμηθεί και ο γιατρός είπε να πάρει αναβράζοντα παυσίπονο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οικογένειάς. Είναι ήδη Πέμπτη.
Την Παρασκευή το παιδί κατέρρευσε με παλμούς 160.

Επικοινωνεί ο πατέρας με το γιατρό και το παιδί μεταφέρεται εσπευσμένα στην κλινική.
Γίνεται έκτακτη δεύτερη επέμβαση σωτηρίας αλλά όμως είναι αργά.

Διότι το γαστρικό υγρό που ξεχύθηκε εξαιτίας της οπής που δημιούργησε ο δακτύλιος είχε εισχωρήσει σε όλα τα ζωτικά όργανα και λίγες ώρες μετά επήλθε το μοιραίο σύμφωνα με τις περιγραφές του πατέρα της 14χρονης. Οι γιατροί την Παρασκευή το βράδυ ξημερώματα Σαββάτου ενημερώνουν τον ιερέα ότι το παιδί που ήταν στη ΜΕΘ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με τα ζωτικά όργανα επηρεασμένα από τα γαστρικα υγρά.

Τα ξημερώματα το παιδί φεύγει από τη ζωή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr