Θεμιστοκλέους: 10 μέρες μετά θα λάβουν πιστοποιητικό οι νοσούντες

0
58

Θεμιστοκλέους: Σχετικά με όσους νόσησαν από κορωνοϊό και έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του ιού μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

 Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και πρόκειται να εμβολιαστούν. Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 για όλα τα εμβόλια. 

Πιο συγκεκριμένα, στη διαβεβαίωση ότι το AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα κάλο εμβόλιο προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τη χθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών.

«από όλες τις χώρες της Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο»

Τόνισε δε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100, 3 ότι πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες της Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης. Σημείωσε δε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.

«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του»

«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με 2 εβδομάδες.

Ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμένων με μία δόση

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 38,1%, την ώρα που 2.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22,4%.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού ανακοίνωσε πως ανοίγει από την ερχόμενη Πέμπτη η πλατφόρμα για ραντεβού με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, στους πολίτες ηλικίας 25-29, έδωσε τα στατιστικά στοιχεία της εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα.

Σε σχέση με τα ποσοστά συμμετοχής των ηλικιακών ομάδων, θα θέλαμε να πούμε ότι πλέον τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 71% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr