Θεμιστοκλέους: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

0
93

Εν αναμονή της παράδοσης των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson βρίσκεται η Ελλάδα ενώ ξεκινούν έρευνες από τον ΕΜΑ μετά τις αναφορές περί θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω σκεύασμα. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της χώρας δεν αλλάζει.

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τη διερεύνηση και συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο το εμβόλιο της Johnson & Johnson να συνδέεται με εγκεφαλικές θρομβώσεις.  «Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα», είπε και σημείωσε ότι τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα.

Τις επόμενες ώρες ή μέρες οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ:

Στη συνέχεια είπε: «Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός είναι των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και το Μάιο περιμένουμε 1,5 εκατομμύρια δόσεις».

Υπενθύμισε ότι από 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου της ομάδας Β, από τις 21 Απριλίου εκπαιδευτικούς και για τους πολίτες μεταξύ 55-59 ετών και από το Σάββατο 24 Απριλίου για τις ηλικίες 50-54 ετών. Για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια είπε πως κάπου τώρα κλείνει ένα έτος από τους πρώτους εμβολιασμούς στο πλαίσιο δοκιμών και η επιστήμη δεν θα αργήσει να δώσει απαντήσεις για το κατά πόσο θα χρειάζεται μια πρόσθετη δόση μετά από 6-8 μήνες.

Το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από την πανδημία:

Όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στους εμβολιασμούς σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το επίπεδο ανταπόκρισης στους εμβολιασμούς. Τα ποσοστά είναι καλά, μπορούν να γίνουν και καλύτερα γι’ αυτό και η έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν. Ισχύει ότι το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από την πανδημία».

«Όπλο» τα sef test:

Για τα self test ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «είναι πάρα πολύ καλό εργαλείο» και πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για το πώς θα επεκταθεί το μέτρο. Σε σχέση με το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα υπογράμμισε πως η Επιτροπή των Ειδικών θα εισηγηθεί και θα κριθεί ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες εντός του Μαΐου με ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 του μηνός, αλλά τα πάντα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της δεδομένης χρονικής στιγμής» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr