Θεμιστοκλέους: Το εμβόλιο της AstraZeneca χαρακτηρίζεται ασφαλές

0
8

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας πως το πιο πιθανό είναι σήμερα ή το αργότερο αύριο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο που έχει σημάνει συναγερμό μετά τα περιστατικά θρομβώσεων αν και ο ΕΜΑ εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός.

Θεμιστοκλέους: Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας σημείωσε στην ΕΡΤ: «Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία. «Παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%. Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

«Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος», διευκρίνισε. Στα 69 νησιά με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Απριλίου και αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του επιχειρησιακού σχεδίου που περιλαμβάνει πτήσεις με ελικόπτερα του στρατού και μεταφορά με σκάφη του Λιμενικού και 10 άτομα σε κάθε μία από τις 940 αποστολές που ήδη έχουν γίνει.

Θεμιστοκλέους: Τα δύο ορόσημα στα οποία αναφέρθηκε για το τείχος ανοσίας

«Μέχρι τέλος Απριλίου οι αρχές Μαΐου, το πρώτο σημαντικό τείχος θα αποτελούν με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών οι ευπαθείς πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών. Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών σημείωσε: «Το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται, και όπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr