Θερμή υποδοχή του Πούτιν στον Κινέζο ΥΠΕΞ

0
34

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (…) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του.

Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Ουάνγκ Γι έφθασε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα ουδέποτε υποστήριξε ούτε επέκρινε δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας πάντως την υποστήριξή της στη Μόσχα έναντι των δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει ζητήσει επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών.

Πηγή: Pagenews.gr