Θεσσαλία: Αυξάνονται οι αιτήσεις στην πλατφόρμα αρωγής

0
13

Υπάρχουν ακόμα περιοχές, όπως στα Τρίκαλα και την Λάρισα, που δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισσυλογή των νεκρών ζώων.

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων και το έργο κρατικής αρωγής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, κατά την ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και την κατάσταση στη Θεσσαλία από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αρωγής έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις.

Παράλληλα, οΥφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε πως παραμένουν οι δυσκολίες στη συλλογή των νεκρών ζώων ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Όσο αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής:

Αιγοπρόβατα 71.212

Χοίροι 20.326

Βοοειδή 6.136

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πεδίο δράσης του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

1) Συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.

2) Στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.

3) Στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών.

Πηγή: Pagenews.gr