Θεσσαλονίκη λύματα: Αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου

0
136

Ο κορωνοϊός δείχνει να υποχωρεί στη Θεσσαλονίκη με βάση τις μετρήσεις στα λύματα της πόλης. Να σημειώσουμε ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει δεύτερη σε κρούσματα μετά την Αττική, ενώ στα ύψη βρίσκονται ακόμα οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των νεκρών, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σταθεροποιημένη λίγο πάνω από το «πράσινο» επιδημιολογικό επίπεδο αποτυπώνεται η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η εικόνα των λυμάτων της Θεσσαλονίκης

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει, οι αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων αυτής της εβδομάδας είναι οριακές. Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή Τετάρτης 02/06 και της Πέμπτης 03/06 είναι:

-Οριακά σταθερή (+10%)σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 31/05 και της Τρίτης 01/06.

-Μειωμένη κατά 37% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 26/05 και Πέμπτης 27/05

«Οι τιμές του σχετικού ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης μετά και τον εξορθολογισμό τους με βάση φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων παρουσιάζουν συστηματική αποκλιμάκωση από τα μέσα Μαΐου. Οι μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των ημερήσιων μετρήσεων είναι φυσιολογικές και δεν αλλοιώνουν την μεγάλη εικόνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας»

Ερωτηθείς σχετικά με την πειραματική ακρίβεια της μεθοδολογίας όταν πια το ιικό φορτίο βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα απάντησε: «Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Όσο το ιικό φορτίο ελαττώνεται τόσο αυξάνει η πειραματική αβεβαιότητα του ποσοτικού προσδιορισμού και επιπλέον ο εντοπισμός μεταλλάξεων στα λύματα γίνεται δυσκολότερος γιατί πλησιάζουμε στα όρια των δυνατοτήτων των μετρητικών τεχνικών. Για το λόγο αυτό η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ καταβάλλει προσπάθεια να αυξήσει την ευαισθησία των τεχνικών με βελτιστοποίηση των σταδίων επεξεργασίας των δειγμάτων».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr