Τι τρώμε και τι δεν τρώμε την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

0
41

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδα μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι αν τη σπάσουμε άτσαλα.

Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και η παράδοση θέλει είναι η εβδομάδα της νηστείας, σε ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος. Αυτό σημαίνει πως τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους – κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά – αποκλείονται από τη διατροφή μας.

Εξαιρούνται τα θαλασσινά – χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια, όστρακα – τα οποία, επειδή δεν έχουν αίμα, δεν θεωρούνται ζώα. Πρόκειται για μια δοξασία η οποία ανάγεται στο ιουδαϊκό παρελθόν του Χριστιανισμού και η οι Εβραίοι ως γνωστόν έχουν μια σειρά από κανόνες που σχετίζονται με την κατανάλωση του κρέατος και των υπολοίπων ζωικών προϊόντων.Επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, θαλασσινών και, συγκεκριμένες ημέρες, λαδερών φαγητών.

Η νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα
Τα παλαιότερα χρόνια η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν αδιαπραγμάτευτη στα σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Οι μόνες εξαιρέσεις που δικαιολογούνταν ήταν βρέφη, λεχώνες, έγκυες γυναίκες, σοβαρά άρρωστοι και άνθρωποι πολύ προχωρημένης ηλικίας.

Όμως, με το πέρασμα του χρόνου και τη χαλάρωση των θρησκευτικών ηθών, η νηστεία έγινε θέμα επιλογής. Για κάποιους παραμένει έκφραση πίστεως, για κάποιους άλλους ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση ενόψει της «κρεατοκατάνυξης» του Πάσχα, ένα «δώρο» στον οργανισμό μας μετά από τις «ασωτίες» του χειμώνα.

Η σωστή διατροφή στη νηστεία
Οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουμε την απαραίτητη για τον οργανισμό μας ποσότητα πρωτεΐνης από το κρέας που καταναλώνουμε, ακόμα και σε υπερβολικές ποσότητες.

Για να αντικαταστήσουμε τις ωφέλειες του κρέατος, η λύση είναι μία: Συνδυάζουμε τα όσπρια (φακές, φάβα, φασόλια, ρεβίθια) με ρύζι, φαγόπυρο, κεχρί, κινόα, αμάρανθο κ.λπ. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντικαθιστώντας πλήρως το κρέας.

Αν στις δύο παραπάνω κατηγορίες τροφών προσθέσουμε θαλασσινά και δη χταπόδι και σουπιά, αμφότερα πηγές ζωικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητα και πλούσια σε βιταμίνη Β12, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο -όσπρια, -λιαστές ντομάτες, ξηροί καρποί, σπόροι, φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, η ρόκα κ.λπ.- καθώς και φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση ωμών τροφών είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, αρκεί να γίνεται με μέτρο -οι ωμοφαγικές δίαιτες είναι επικίνδυνες ιδιαίτερα για τις γυναίκες όταν διαρκούν παραπάνω από ένα εικοσιτετράωρο.

Τι να προσέξουμε
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδα μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι αν τη σπάσουμε άτσαλα.

Αξίζει να προσέξουμε ότι και στο μακρινό παρελθόν, όταν η μαγειρίτσα δεν ήταν διαδεδομένη, οι πρόγονοί μας έσπαγαν πάντα τη νηστεία με σούπα.

Ανάλογα με το πόσο αυστηρή είναι η νηστεία που θα κάνουμε και τι διάρκεια θα έχει, η διακοπή της πρέπει να γίνεται σταδιακά για να προσαρμοστεί το στομάχι μας και να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες «παρενέργειες».

Αν λοιπόν δεν ανήκουμε στους fans της μαγειρίτσας, της παραδοσιακής σούπας με εντόσθια που περιμένει τους περισσότερους από εμάς στο τραπέζι μετά την Ανάσταση, μια κοτόσουπα, μια μαγειρίτσα μανιταριών ή μια ταχινόσουπα θα προετοιμάσουν τον οργανισμό μας για το «σοκ» από το αρνί ή το κατσίκι και όλα τα συμπαρομαρτούντα της Πασχαλινής ευωχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr