Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη ΕΛΚ: Τι είπαν για κυρώσεις στην Τουρκία

0
153

Μηνύματα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο και καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνει το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας

Με σειρά αναρτήσεων-δηλώσεων στον επίσημο λογαριασμό στο twitter του ΕΛΚ κατήγγειλε την «επεκτατική πολιτική της Τουρκίας», θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της επανατοποθέτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων προκειμένου η ΕΕ να μην είναι «όμηρος» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της έκφρασης αλληλεγγύης στα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ το ΕΛΚ τονίζει ότι «στεκόμαστε σταθερά με την Ελλάδα και την Κύπρο στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους». Παράλληλα καταγγέλλεται η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία με την παράλληλη επισήμανση ότι είναι «είναι ανεπίτρεπτο για την Ευρώπη να υποχωρεί κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε!»

Να χτυπηθεί εκεί που πονάει

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, το ΕΛΚ τάσσεται υπέρ της επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας τονίζοντας ότι «εάν οι προκλήσεις συνεχιστούν, ο Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο – στο πορτοφόλι του».

Δεν θα εκβιαστούμε

Ένθερμο μήνυμα υποστήριξης στην κυβέρνηση και την Ελλάδα έστειλε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφερντ Βέμπερ κατά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ «υποστηρίζει πλήρως το έργο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των συνόρων της Ευρώπης και για την αντιμετώπιση της τουρκικής στρατιωτικής επιθετικότητας στη θάλασσα. Δεν θα εκβιαστούμε».

Η ΕΕ δεν πρέπει να σταθεί αμήχανη και διχασμένη απέναντι στην Τουρκία

Από τη ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη του κ. Μητσοτάκη με το ΕΛΚ:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε σήμερα μέρος στην σύσκεψη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους όλοι οι Αντιπρόεδροι της ΚΟ του ΕΛΚ, εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Η ΚΟ της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι «η Τουρκία ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

Η Τουρκία είναι ευάλωτη οικονομικά

Η ΚΟ του ΕΛΚ σημείωσε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να θέσει σαφείς όρους βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εφόσον οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχιστούν η Άγκυρα πρέπει να πληγεί στο σημείο όπου είναι περισσότερο ευάλωτη, δηλαδή στο οικονομικό πεδίο. Ο κ. Weber εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους συμμετέχοντες να συγχαίρουν την Ελλάδα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Με δεδομένη την ξεκάθαρη στήριξη του κ. Weber στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, χρήσιμο θα ήταν αυτοί που μέχρι πρότινος τον αποκαλούσαν ανθέλληνα, να διευκρινίσουν ποια είναι η στάση της δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE), απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην τηλεδιάσκεψη παρών ήταν επίσης ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr