Τηλεδιάσκεψη υπουργών – περιφερειαρχών: Να μην σταματήσουν τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ

0
59

Τηλεδιάσκεψη υπουργών – περιφερειαρχών: Σε σημερινή σύσκεψη ανάμεσα σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας αποφασίστηκε να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και οι υφυπουργοί Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) η οποία είχε αντιταχθεί σε οποιοδήποτε «πάγωμα» των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Ο πρόεδρός της, Απόστολος Τζιτζικώστας, σύμφωνα με την ανακοίνωση ζήτησε επίσης «με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν τα Περιφερειακά Προγράμματα στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, διασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι».

Πρόταση, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, αποδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης επίσης, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή να «παγώσουν» τα έργα αλλά απλώς ζητήθηκαν «τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους οι διαθέσιμοι πόροι και δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ακόμη αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο των Περιφερειών στην κρίση όπως και ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισήμανε ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστεί, ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο την επομένη της κρίσης.

Πηγή: Pagenews.gr