ΤΙΤΑΝ: Από το 1902, Σταθερή Πορεία Ανάπτυξης

0
91

Η ιστορία του Τιτάνα ξεκινά το 1902, όταν τρεις νέοι δημιούργησαν, στην Ελευσίνα, την πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής τσιμέντου. Όρισαν ως θεμελιώδη αξία της τον σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι η ίδια αξία που διέπει τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια, ως σταθερό σημείο αναφοράς της κουλτούρας και του οικογενειακού πνεύματος που τον χαρακτηρίζουν. Η επιχείρηση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία Ανώνυμος Εταιρία Τσιμέντων «Ο ΤΙΤΑΝ» και το 1912 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 1933 ο ΤΙΤΑΝ προβαίνει στις πρώτες εξαγωγές τσιμέντου, με προορισμό τη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εξαγωγές της εταιρίας αναστέλλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η διεθνής επέκτασή της. Παράλληλα, όμως, εδραιώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η εξαγωγική δραστηριότητα του Τιτάνα επανέρχεται στα τέλη της δεκαετίας του ’40.

Κατά τη δεκαετία του 1950 η παραγωγή του εργοστασίου της Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα και φθάνει σε επίπεδα 15 φορές υψηλότερα, προκειμένου να καλύπτεται η συνεχής άνοδος των εξαγωγών, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν το 50% των πωλήσεων. Το 1960, παράλληλα με την ανάπτυξή του, ο ΤΙΤΑΝ λαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και εγκαθιστά τα πρώτα, στην Ελλάδα, φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτροστατικά φίλτρα.

Το 1962, εγκαινιάζεται η δεύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας, στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Ενώ το 1968, ξεκινά η παραγωγή στην τρίτη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας, στο Δρέπανο Αχαΐας.Το 1976, τίθεται σε λειτουργία η τέταρτη μονάδα παραγωγής τσιμέντου, στο Καμάρι Βοιωτίας.

Το 1978 ιδρύεται η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ Δομικά Υλικά Α.Ε. με αντικείμενο την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία σκυροδέματος και ένα χρόνο αργότερα, τίθενται σε λειτουργία οι πρώτοι πλωτοί σταθμοί διανομής της εταιρίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η εταιρία ξεκινά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ και κατασκευάζει σταθμό διανομής στο λιμάνι Νιούαρκ στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ.

Στα τέλη της δεκαετίας, ακολουθεί μια περίοδος επέκτασης και καθετοποίησης του Ομίλου, ο οποίος επενδύει σε λατομεία και μονάδες ετοίμου σκυροδέματος και στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας Roanoke Cement, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ιδρύονται σταθμοί διανομής στην Ιταλία (Βενετία), στη Γαλλία (Μασσαλία) και στη Μ. Βρετανία (Χαλ).

Το 1998, η επέκταση του Ομίλου συνεχίζεται σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στις εταιρίες Plevenski Cement στη Βουλγαρία και Cementarnica Usje στη Β. Μακεδονία.Και ένα χρόνο αργότερα, ο ΤΙΤΑΝ προβαίνει σε εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αιγυπτιακή εταιρία Beni Suef Cement (κοινοπραξία Lafarge-TITAN).

Τίθεται σε λειτουργία νέος σταθμός διανομής στη Σαφάγκα της Αιγύπτου. Το 2000, εξαγοράζεται η TARMAC AMERICA Inc., με την πλήρη απόκτηση των εργοστασίων τσιμέντου Roanoke (Βιρτζίνια) και Pennsuco (Φλόριντα), λατομείων, μονάδων παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος και σταθμών διανομής στις ΗΠΑ. Η TARMAC μετονομάζεται σε TITAN AMERICA και εντάσσεται πλήρως στο δυναμικό του Ομίλου.

Δυο χρόνια αργότερα στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ, πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου. Ο ΤΙΤΑΝ γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρία που υπογράφει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UNGC). Στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του προστίθεται η ιπτάμενη τέφρα με την ένταξη της αμερικανικής εταιρίας Separation Technologies (STET) στο δυναμικό του Ομίλου.

Ο Όμιλος εξαγοράζει την τσιμεντοβιομηχανία Kosjeric στη Σερβία και ενισχύει την παρουσία στην Αίγυπτο με την εξαγορά της εταιρίας Alexandria Portland Cement (κοινοπραξία Lafarge-TITAN). Το 2003, ο Όμιλος εντάσσεται ως πλήρες μέλος στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD). Εκσυγχρονίζονται οι μονάδες στο Pennsuco (Φλόριντα) των ΗΠΑ και στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Το 2004, εξαγοράζεται η μονάδα παραγωγής τσιμέντου Zlatna Panega στη Βουλγαρία.

Το 2007, ο Όμιλος επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην αμερικανική αγορά έτοιμου σκυροδέματος, με την εξαγορά από την TITAN AMERICA LLC τριών ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής. Το 2008, εξαγοράζεται η συμμετοχή της Lafarge (ποσοστό 50%) στην κοινοπραξία με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Αίγυπτο, καθώς και ποσοστό 50% της εταιρίας Adocim στην Τουρκία.

Δυο χρόνια αργότερα, εγκαινιάζεται η νέα μονάδα παραγωγής τσιμέντου ΑΝΤΕΑ στην Αλβανία, μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ εξαγοράζεται η μονάδα παραγωγής τσιμέντου Sharr στο Κόσοβο. Το 2012, η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ γιορτάζει τα 100 χρόνια από την εισαγωγή της μετοχής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2014, η εταιρία Separation Technologies LLC, θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, μετονομάζεται σε ST Equipment & Technology LLC. Το 2016 ο ΤΙΤΑΝ αποκτά συμμετοχή στην τσιμεντοβιομηχανία Companhia Industrial de Cimento Apodi στη Βραζιλία. Το 2018 ο ΤΙΤΑΝ αποκτά τον έλεγχο της κοινοπραξίας του στην Τουρκία, Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S.

Ο TITAN γίνεται μέλος της νεοσύστατης Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA).Το 2019 η TITAN Cement International καθίσταται η μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ έπειτα από την επιτυχή έκβαση της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής που υπεβλήθη στους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ, πρώην μητρικής εταιρίας του Ομίλου που εδρεύει στην Ελλάδα. Η TITAN Cement International S.A είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί έναν ακόμα σταθμό σε έναν αιώνα διεθνούς ανάπτυξης για τον ΤΙΤΑΝ.

Πηγή: Pagenews.gr