Το Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς-Ιθάκης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

0
23

Το Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς-Ιθάκης αποτελεί από τις 13 Απριλίου 2022 και επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO

Το Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς-Ιθάκης αποτελεί από τις 13 Απριλίου 2022 και επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, στο οποίο ανήκουν έως σήμερα 177 γεωπάρκα, προερχόμενα από 46 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και είναι το έβδομο από την Ελλάδα, καθώς έχουν προηγηθεί αυτά της Λέσβου, του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, του Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και των Γρεβενών-Κοζάνης από την Μακεδονία.

Το Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς-Ιθάκης βρίσκεται στα Επτάνησα και περιλαμβάνει τα νησιά Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Άτοκος και Αρκούδι. Τα γεωγραφικά όριά του συμπίπτουν με τα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, περιλαμβάνουν το χερσαίο και σημαντικό θαλάσσιο τμήμα των δύο νησιών, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση περίπου 3.006 τ.χλμ. Η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη αποτελούν το δυτικότερο τμήμα των Εξωτερικών Ελληνίδων. Βρίσκονται στην απόληξη του ελληνικού τόξου, το οποίο και αποτελεί την πιο ενεργή τεκτονικά περιοχή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, εξαιτίας λοιπόν της γεωτεκτονικής τους θέσης αποτελούν νησιά με πλούσια γεωλογία και μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στα οποία συναντάμε μια εξαιρετική απεικόνιση της δυναμικής των γήινων διεργασιών, μέσω των πολυάριθμων και μεγάλης ποικιλίας γεωλογικών εμφανίσεων.

Η έννοια του γεωπάρκου αφορά μια γεωγραφική ενότητα με σαφώς καθορισμένα γεωγραφικά όρια, με ιδιαίτερα γεωλογικά, μορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά με παγκόσμιο επιστημονικό και γεωτουριστικό ενδιαφέρον.

Έχει στόχο την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Η ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελεί ύψιστη ευκαιρία παγκόσμιας προβολής και αξιοποίησης της περιοχής με σεβασμό στην γεωλογική ιστορία και στην προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και γεωποικιλότητας.

Τη σχετική απόφαση ένταξης, με αρχική περίοδο ισχύος τεσσάρων ετών, την οποία ακολουθεί διαδικασία επαναξιολόγησης, έλαβε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO στις 13 Απριλίου 2022 συμπεριλαμβάνοντας άλλα επτά γεωπάρκα από διάφορες χώρες (Ρουμανία, Φιλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Γερμανία και δύο από Βραζιλία).

Διαδικτυακή εκδήλωση υποδοχής

Όπως έγινε γνωστό, η επίσημη ανακοίνωση ένταξης θα γίνει στο πλαίσιο μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης υποδοχής των νέων μελών που θα διοργανώσει στις 21 Απριλίου 2022, Μεγάλη Πέμπτη στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης διαδικτυακά μπορεί να γίνει ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCUghhLY2we8YMUHoa6JGBbQ , ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Παραρτήματος Αργοστολίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής κ. Νικόλαος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Την παρουσίαση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης θα χαιρετήσει η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μαρία Παπαδοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός και ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωπάρκου, κ. Γεώργιος Δρακάτος. Στη συνέχεια η επιστημονική ομάδα του γεωπάρκου θα παρουσιάσει τετράλεπτο οπτικοακουαστικό υλικό με τα ιδιαίτερα γεωλογικά, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του γεωπάρκου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr