Το πιο παλιό εστιατόριο της Ελλάδας είναι στην Πλάκα

0
60

Από τα πιο παλιά εστιατόρια της Ελλάδας, είναι η «Παλιά ταβερνα του Ψαρρά» στην Πλάκα, που ιδρύθηκε το 1898. Έγινε διάσημη στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν αναφέρθηκε σε αυτήν ο Rex Warner στο βιβλίο του Views of Attica and its surroundings. Ο Warner υπήρξε συγγραφέας, μεταφραστής, διευθυντής του Βρετανικού Ινστιτούτου στην Αθήνα από το 1945 έως το 1947 και φίλος του Γιώργου Σεφέρη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο έκανε εκτενή αναφορά στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, Γιώργη Ψαρρά, και τη ρετσίνα του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του εστιατορίου, στην γραφική περιοχή της Πλάκας, λίγα μόλις μέτρα από τα γνωστά σκαλιά της Μνησικλέους, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως κι Ερωτοκρίτου, βρίσκεται από το 1898 σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο νεοκλασικό, το ιστορικό εστιατόριο η «Παλιά ταβέρνα του Ψαρά». Σημείο αναφοράς όσων αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα. Μεταξύ εκείνων που λάτρευαν να πηγαίνουν ήταν η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζηδάκις και πολλοί άλλοι.

Σε μια επιστολή του προς τον Γιώργο Σεφέρη ο διανοούμενος ο Γιώργος Κατσίμπαλης, γνωστός και ως Κολοσσός του Αμαρουσίου, αναφέρει το Ταβέρνα του Ψαρρά, το οποίο ήταν γνωστό ήδη και αποτελεί την αγαπημένη ταβέρνα του Σεφέρη. Ο Λόρενς Ολίβιε, ο Βίβιαν Λι, ο Γκραχάμ Γκρίν, ο Μαργκότ Φοντέιν, “όλοι αυτοί οι ξένοι”, ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κατσιμπάλλης, “μαζεύονται στο γεύμα του κυρίου Γιώργου και ζητούν τους κεράσω! “. Η ταβέρνα του Ψαρρά σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα, εκπληκτικές μακαρονάδες με θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και μοναδικά γλυκά, όλα παραδοσιακά, με τους λουκουμάδες να ξεχωρίζουν.

Η NetCredit σχεδίασε έναν χάρτη με σχετικές πληροφορίες για σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου. Εντυπωσιακά infographics που δημιούργησε προσφάτως η εταιρεία επιτρέπουν στους κολλημένους με την ιστορία και στους με διάθεση περιπέτειας γκουρμέ να περιδιαβούν το «The Oldest Restaurant in (Almost) Every Country». Όπως προαναφέραμε το πιο παλιό εστιατόριο στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Πλάκα.

Πολλά από τα εστιατόρια στον χάρτη σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές που άντεξαν στον χρόνο. Το παλαιότερο στον κόσμο – που εξακολουθεί να σερβίρει σήμερα – είναι το «St. Peter Stifts Kulinarium» στην Αυστρία. Άνοιξε την κουζίνα του το 803 και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί εκεί βιενέζικο σνίτσελ και άλλα τοπικά κρέατα και τυριά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr