Τουρισμός Ελλάδα 2020: Αυτοί είναι οι κανόνες για τους τουρίστες

0
52

Τουρισμός Ελλάδα 2020: Το γνωρίζουμε ήδη όλοι. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένα ερωτηματικό, και μάλιστα μεγάλο, είναι πως και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα έρθουν φέτος τουρίστες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μίλησε για το ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροπλάνα που θα πρέπει να τηρηθούν για τις αφίξεις τουριστών. Παράλληλα ενημέρωσε και για το κυβερνητικό σχέδιο όσον αφορά τα ξενοδοχεία, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

Πιστοποιητικά υγείας

Για να γίνονται αφίξεις από το εξωτερικό θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροπλάνα, τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να μπορούν να έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα. Για να μπορεί να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα του απαγορεύεται η επιβίβαση.

Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, σύμφωνα με όσα ανέφερε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές. Δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες για πτήσεις μέχρι και τέσσερις ώρες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

Ξενοδοχείο καραντίνας σε κάθε τουριστική περιοχή

Όσον αφορά στους τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο έτσι ώστε να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

Το υπουργείο Τουρισμού σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

Παράλληλα κάθε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα των τεστ θα βγαίνουν εντός έξι ωρών προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

Θα γίνει, εξάλλου ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής. Στα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, αλλά θα γίνεται μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων. Στις παραλίες οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Οσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό είπε πως πέρυσι ήταν 18 δισ. ευρώ και φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ. Ο Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ και Κύπρος για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Πηγή: Pagenews.gr