Τουρισμός «Γαλάζια Σημαία»: Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα σε βραβευμένες παραλίες

0
53

Τουρισμός «Γαλάζια Σημαία»: Τα διεθνή ΜΜΕ πανηγύρισαν χθες για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι η χώρα έχει τη δεύτερη θέση σε βραβευμένες παραλίες παγκοσμίως, με 497 να έχουν πάρει «Γαλάζια Σημαία». Βραβείο πήραν ακόμα 14 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες», ανάμεσα σε 47 χώρες, κατέχοντας 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη. Στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν το 2020 στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», η Ελλάδα κατέχει το 13% των βραβευμένων ακτών. Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, η Χαλκιδική αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πρώτη, με 94 «Γαλάζιες Σημαίες». Συνολικά, το 2020 η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τις βραβευμένες παραλίες εδώ

Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη).

Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Τι δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», τονίζοντας πως ο συμβολισμός κατά τη φετινή χρονιά είναι ξεχωριστός. «Κάθε Γαλάζια σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Πηγή: Pagenews.gr