Τουρκία: Ενεργοποιεί τους S-400 – Απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες

0
49

Τουρκία: Την ανάπτυξη του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 συνεχίζει ακάθεκτη η Τουρκία παρά τις έντονες αντιδράσεις και απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η διαδικασία της ανάπτυξης των S-400 συνεχίζεται και ότι συγκεκριμένα συστήματα έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν θα έχει την πρόσβαση που επιθυμεί στα συστήματα S-400 που αναπτύσσονται στη χώρα.

«Παρότι η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση (του τουρκικού προσωπικού), τεχνική συντήρηση και τεχνική στήριξη, το ρωσικό προσωπικό δεν θα έχουν την πρόσβαση που θα επιθυμούσαν», τόνισε ο Ντεμίρ. Στις 30 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι η ανάπτυξη των S-400 στη χώρα θα καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί όπως προβλέπει το σχέδιο.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί έντονα από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία το αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Η Μόσχα από την μεριά της ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη του 2017 ότι υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,5 δις. δολαρίων με την Άγκυρα για την αγορά συστήματος S-400.

Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που προμηθεύεται σύστημα αεράμυνας από την Ρωσία. Οι παραδώσεις ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2019. Το ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής με τις ΗΠΑ ενώ επανειλημμένα η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα με κυρώσεις αν επιμείνει στην απόφασή της.

Eν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως μερικές ημέρες πριν ο Ερντογάν έδωσε ιατρικό εξοπλισμό στον Τραμπ σε αντάλλαγμα με S-400:

Πηγή: Pagenews.gr