Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για το μήνυμα της πρεσβείας στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου

0
56

«Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή», ήταν η ανάρτηση στο Twitter της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Οι ευχές που απέστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κορυφαίων θεωρητικών του τουρκικού αναθεωρητισμού, όπως των απόστρατων ναυάρχων Τζιχάτ Γιαϊτζί και Τζεμ Γκιουρντενίζ, που είναι θερμοί υποστηρικτές της θεωρία της «Γαλάζια Πατρίδας».

«Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή», ήταν η ανάρτηση στο Twitter της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Γιαϊτζί και Γκιουρντενίζ, χωρίς ωστόσο να ασχοληθούν με την ευχετήρια επιστολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το θερμό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκική κυριαρχία. Αποτελεί ντροπή. Καμία αμοιβαιότητα. Η Ελλάδα δεν μεταδίδει ανάλογα μηνύματα στις Εθνικές Εορτές της Τουρκίας. Τότε γιατί το κάνει η πρεσβεία μας;» διερωτήθηκε ο απόστρατος ναύαρχος.

«Ο Μάρτιος του 1821 που τιμάται ως η «ημέρα ανεξαρτησίας» από την Ελλάδα, μας θυμίζει τις σφαγές που έγιναν κατά των Τούρκων. Συμμορίες πολιόρκησαν την Τρίπολη, η οποία κατείχε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στον Μοριά. Η βάρβαρη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία, γνωστή ως ‘‘Σφαγή της Τριπολιτσάς’’» συμπλήρωσε ο Γκιουρντενίζ.

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάντ Γιαϊτζί, που με σειρά αναρτήσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ -που ο ίδιος διευθύνει- επιτέθηκε κατά της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα για το συγχαρητήριο μήνυμα προς την Ελλάδα για την 25η Μαρτίου.

Πηγή: Pagenews.gr