Τουρκία Ερντογάν: Ανοίγει τα τζαμιά στην επέτειο της Άλωσης

0
69

Τουρκία Ερντογάν: Προκαλεί για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επέλεξε να ανοίξουν τα τζαμιά που είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού στις 29 Μαΐου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημερομηνία μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι τα τζαμιά θα ανοίξουν ξανά για τους πιστούς, μετά το κλείσιμο λόγω του ιού, στις 29 Μαΐου.

«Θα ανοίξουμε τα τζαμιά για προσευχή την Παρασκευή 29 Μαΐου βάσει των αποφάσεων που λήφθηκαν από τους κυβερνήτες και τους μουφτήδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ημερομηνία που επέλεξε ο «σουλτάνος» δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και πρόκειται για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Τουρκικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι μαζί με τα τζαμιά θα ανοίξει και η Αγιά Σοφιά για προσευχή, με αφορμή το tweet που έκανε ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν.

«Θα ανταμώσουμε στα τζαμιά μας στις 29 Μαΐου. Πρώτα ο Θεός», έγραψε, αναρτώντας και μία φωτογραφία που δείχνει το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά. Τόσο οι χρήστες του twitter -όπως προκύπτει από τα σχόλια που του γράφουν- όσο και φιλοκυβερνητικά Μέσα, ερμήνευσαν αυτή τη φωτογραφία ως… προαναγγελία για την ακραία πρόκληση που ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Αυστηρό μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην Τουρκία και για την Αγιά Σοφιά:

Υπενθυμίζεται, ότι μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτη», έστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή (17/05) και υπογραμμίζει ότι η πολιτική της έντασης που συντηρεί η Τουρκία είναι άστοχη και οδηγεί σε αδιέξοδα. Μιλώντας και για την Αγιά Σοφιά.

«Απέναντι στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα θα συνεχίζει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα».

Πηγή: Pagenews.gr