Τουρκία οικονομία: Κόβεται στο μισό ο δανεισμός σε τράπεζες – Κατρακυλά η λίρα

0
46

Δύσκολα τα πράγματα για την τουρκική οικονομία. Περιορίζοντα σημαντικά οι συναλλαγές των τραπεζών,με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συγκαλεί έκτακτο οικονομικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως κόβει κατά 50% τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή ένα σημαντικό πόρο δανεισμού.

«Στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της διαχείρισης της ρευστότητας, τα όρια δανεισμού των τραπεζών για ολονύκτιες συναλλαγές θα μειωθούν στο μισό από τις 19 Αυγούστου 2020» αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα η τουρκική λίρα καταρρέει σε επίπεδα – ρεκόρ, αφού υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το ότι ο Τούρκος πρόεδρος συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα με το οικονομικό επιτελείο του.

Εν τω μεταξύ, η κρίση της τουρκικής λίρας πριν από δύο μόλις χρόνια και η τωρινή «βουτιά» της φέρνει μεγάλη άνθηση στην αγορά του χρυσού. Όσοι  μπορούν επενδύουν τα χρήματά τους στον χρυσό, ελπίζοντας να μην επηρεαστούν από τη νέα νομισματική περιπέτεια της γειτονικής χώρας. Πολλοί Τούρκοι την περασμένη εβδομάδα έκαναν ουρές στο Μεγάλο Παζάρι της  για να αγοράσουν χρυσό. Σύμφωνα με το Reuters, μέσα σε 15 μέρες, «έφυγε» χρυσός αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 7 Αυγούστου, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ συνεχίζει να κινείται σε αυτές τις τιμές, δείχνοντας την ανησυχία πως τα αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί από τις παρεμβάσεις στην αγορά. Σημειώνεται, πως είναι στην παράδοση των Τούρκων να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως αποταμίευση και μπορεί να υπάρχουν έως και 5.000 τόνοι «κάτω από τα στρώματα», όγκος που μπορεί να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες μαζικές αγορές, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μεχμέτ Αλί Γιλντιρίμτουρκ, αναπληρωτής επικεφαλής ενός συνδέσμου καταστημάτων χρυσού στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και ο χρυσός δεν ήταν ποτέ πιο ακριβός, οι πωλητές στο Μεγάλο Παζάρι λένε πως σχεδόν κανένας δεν εμφανίζεται για να πουλήσει τα χρυσά του κοσμήματα. Είναι μόνο αγοραστές. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το sell-off στη λίρα, η κατοχή «σκληρών» assets όπως τα δολάρια και ο χρυσός στην Τουρκία εκτινάχθηκε κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr