Τουρκία: Καμιά μουσουλμανική προσευχή μπροστά στην Αγιά Σοφιά

0
53

Τουρκία: Ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, άλλαξε το πρόγραμμα και δεν θα πραγματοποιήσει τελικά την αυριανή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ). Οι πιστοί θα προσευχηθούν στο Τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα». Σημειώνεται, πως ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στην Τουρκία αύριο, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι«την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Τούρκους. Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, ο Ερντογάν είχε πει το ίδιο και τον Μάρτιο του 2019. Είχε δηλώσει πως θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί με την είσοδο να είναι ελεύθερη. Στις προκλήσεις αυτές είχε αντιδράσει η Unesco, η οποία σημείωσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να δώσει την έγκρισή της η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πηγή: Pagenews.gr