Τουρκία: Καθαιρέθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

0
39

Εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας σημειώθηκαν στην Τουρκία, όπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Την ίδια ώρα η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ ο όμιλος Fitch είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Ο Νάτζι Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Τουρκία

Τουρκία: Πως έγινε η αλλαγή «φρουράς» στην κεντρική τράπεζα

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Ο Σαχάπ Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Τουρκία

Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία

Σε δεινή θέση συνεχίζει να βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Εδώ και μήνες το πέπλο της φτώχειας πλανάται πάνω από τη χώρα, με τους πολίτες να αναφέρουν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται μέρα με τη μέρα και περισσότερο. Η φτώχεια βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά και οι Τούρκοι καλούνται να διαχειρίζονται την αύξηση των τιμών, που είναι μερικές φορές καθημερινή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2020, 13,9% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, το οποίο βρίσκεται στα 4,3 δολάρια (3,59 ευρώ) την ημέρα κατ’ άτομο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr