Τουρκία: Κατηγορεί τον Χαφτάρ για εγκλήματα πολέμου

0
63

Τουρκία: Ως εγκλήματα πολέμου χαρακτήρισε η Τουρκία τις επιθέσεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο αεροδρόμιο Mitiga της Λιβύης, καθώς και σε ξένες διπλωματικές αποστολές. Προανήγγειλε μάλιστα, τη διενέργεια ειδικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι νόμιμες οι ενέργειες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του LNA.

Τα νέα τουρκικά βέλη προς τη Βεγγάζη έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του LNA σε αποθήκες πυρομαχικών και θέσεις στρατιωτικών δυνάμεων, φίλα προσκείμενες προς την Άγκυρα, βορειοδυτικά της πόλης Μισράτα.

Εξάλλου, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται και επισήμως από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην αφρικανική χώρα, παρά την πρόσκαιρη εκεχειρία στις αρχές του 2020, επήλθε ως απόρροια της απόφασης του Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη συμφωνία «Skhirat» του 2015. Πρόκειται για τη συμφωνία ειρήνης των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία οδήγησε στη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

Εκτός αυτού, όμως, ο Χαφτάρ δήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα να εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, που είναι και έδρα της GNA. Η διεθνής κοινότητας, όπως και αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ρωσία, έσπευσαν να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Pagenews.gr