Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση

0
190

Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κος Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση όταν ενημερώθηκε για την απόφασή του.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση όταν ενημερώθηκε για την απόφαση του αναφορικά με την απέλαση των 10 πρέσβεων από την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είναι τεταμένες εξαιτίας της εντολής του προέδρου να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Νότια Κορέα το Σάββατο. Από εκεί επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο και είπε στον Ερντογάν ότι αν όντως κηρύξει τους πρέσβεις ανεπιθύμητους, τότε εκείνο θα εγκατέλειπε το πόστο του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πιέσεις από το εσωτερικό του AKP

Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε και άλλες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του για να μην προχωρήσει με τη συγκεκριμένη απόφαση. Μάλιστα τα μέλη του AKP προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς και του ζήτησαν να βρει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα.

Στη συνέχεια υπήρξαν επαφές της τουρκικής προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών με τις πρεσβείες με μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Η απάντηση της Άγκυρας

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε στην είδηση της Deutsche Welle για απειλή παραίτησης του Τσαβούσογλου. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει ότι «δεν δίνετε μόνο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».

Τουρκία

Ο Αλτούν διέψευσε την είδηση της τουρκικής υπηρεσίας της DW, που ισχυρίζεται ότι «ο Τσαβούσογλου είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να φύγω από το υπουργείο, μετά τη δήλωση για persona non grata», λέγοντας ότι: «Ο υπουργός των Εξωτερικών μας διέψευσε αυτήν τη δήθεν είδηση xθες το βράδυ. Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να είστε δημοσιογράφοι, θα αποσύρατε αυτές τις ειδήσεις και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν μεταδίδετε μόνο “ψευδείς ειδήσεις”, δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr