Τουρκία: Ζωντανή εικόνα από τις εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

0
46

Τουρκία: Ένα πρωτοφανές σόου έχει στήσει στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Από νωρίς, έξω από την Αγιά Σοφιά έχει στηθεί ένα ομοίωμα του τείχους της Πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πάνω στο οποίο προβάλλεται το όλο σόου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε το προσκύνημα και την ανάγνωση της προσευχής στην Αγία Σοφία χθες «αδειάζοντας» έτσι τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φατίχ.

Δείτε LIVE εικόνα από τις εκδηλώσεις στην Τουρκία:

Η προσευχή στην Αγιά Σοφιά:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 21.30 (ώρα Ελλάδας και Τουρκίας), προβλήθηκαν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που έδειχναν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την «άφιξη» του στην Αγιά Σοφιά.  Εκεί, διαβάστηκε και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ, και πρόκειται για μία νίκη, έναν θρίαμβο. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.

Συναυλίες, τοξοβόλοι και βραβεία ποίησης:

Ο κορωνοϊός χάλασε τα σχέδια του «σουλτάνου», ο οποίος κάθε χρόνο ρίχνει πολύ χρήμα για να κάνει όσο γίνεται πιο εντυπωσιακό τον «εορτασμό» με 3D απεικονίσεις και άλλα εφέ. Παρόλα αυτά, φρόντισε και φέτος να κάνει ένα show που θα επεκταθεί σε όλη την Πόλη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη στις 11:30, όταν τουρκικά σκάφη βρέθηκαν στον Βόσπορο και «πέρασαν» από την προεδρική κατοικία.

Στις 18:00, μπροστά από το Τοπ Καπί έγινε η ανάγνωση του Κορανίου και ακολούθησαν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού. Μία ώρα αργότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης που «έτρεχε» όλο αυτό το διάστημα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 20:53, ο «σουλτάνος» έκανε την πρώτη του εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης. Το show θα ολοκληρωθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Πηγή: Pagenews.gr