Τουρκικές υπερπτήσεις: Μπαράζ προκλήσεων πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς και Αρκιούς

0
55

Τουρκικές υπερπτήσεις: Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν για τρίτη φορά σήμερα πάνω από το Φαρμακονήσι και για δεύτερη φορά πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, στις 15:45, στα 25.000 πόδια.

Δύο λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 26.000 πόδια και στη συνέχεια διαχωρίστηκε και το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τους Αρκιούς στα 19.000 πόδια στις 15:51. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Τις προκλήσεις συνεχίζει η τούρκικη πλευρά, αφού και την Τετάρτη 13 Μαΐου, οι γείτονες κατέφυγαν σε νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 13:58 στα 25.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι. Υπενθυμίζεται πως η γείτονος χώρα ακολουθεί πολύ συχνά τη συγκεκριμένη τακτική, με το να πραγματοποιεί δηλαδή υπερπτήσεις με μαχητικά στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί αυτό της 5ης Μαΐου, όπου η Τουρκία  πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες. Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πέταξε στα 24.000 πόδια πάνω από το ελληνικό νησί.  

Αυτό έγινε δύο ημέρες αφότου μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ:

Το πρωί της Κυριακής 3 Μαΐου 2020 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέα πρόκληση στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ η πρόκληση σημειώθηκε μετά την απογείωση από τις Οινούσσες. Ειδικότερα, τα τουρκικά μαχητικά στις 11:38 πραγματοποίησαν υπερπτήση στα 3.500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, λίγο μετά την απογείωση του από το νησί .

Στην συνέχεια, στις 11:58, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 1700 πόδια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν φυλάκια σε Οινούσσες, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ.

Πηγή: Pagenews.gr