Τουρκική λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

0
170

Τουρκική λίρα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η Τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τα επιτόκια. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Η λίρα υποχώρησε 1,5% στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 10,565 λιρών ανά δολάριο. Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 30%.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή. «Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Τουρκία

Τι συνέβη την Τρίτη (16/11)

Νέα “βουτιά” κατέγραψε η τουρκική λίρα σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Οι προοπτικές για την τουρκική λίρα μοιάζουν δυσοίωνες καθώς φέτος έχει υποχωρήσει κατά 27% αποτελώντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 16% αν και ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά ποσοστά γύρω στο 20%. Η εν λόγω κατάσταση δεν φαίνεται να ανησυχεί την κεντρική τράπεζα όπου έχει δηλώσει ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr