Τουρκική προκλητικότητα: Αεροπορική ένταση στην Λέσβο

0
136

Τουρκική προκλητικότητα: Δεκάδες μαχητικά εισήλθαν οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο, με συνέπεια να σημειωθούν και εμπλοκές με ελληνικά.

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τουρκική προκλητικότητα, με μπαράζ παραβιάσεων στα ελληνικά FIR. Πρόσφατα η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, στέλνοντας το Yunus για έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η τουρκική προκλητικότητα χτύπησε «κόκκινο», καθώς δεκάδες τουρκικά μαχητικά εισήλθαν οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο, με συνέπεια να σημειωθούν και εμπλοκές με ελληνικά.

Αεροπορική ένταση πάνω από την Λέσβο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημειώθηκε αεροπορική ένταση στην περιοχή της Λέσβου, λόγω της τουρκικής άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες οι τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση Kararlılık-2021 (Σταθερότητα) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο,.

Σημειώνεται πως 22 F-16 πέρασαν σε σχηματισμούς πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα έξι εξ αυτών να είναι οπλισμένα και να συμμετέχουν σε επτά εμπλοκές. Εκτός από τα μαχητικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό. Τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν και σε 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Aθηνών.

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Ακάρ είπε: «Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Όχι» στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Παράλληλα, ο Ακάρ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα 2/3 αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν θα μπορεί «να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων.

Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό». Ακάρ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr