Τραμπ ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

0
66

Το είπε και το έκανε ή όπως λένε άλλοι, το… πάτησε το κουμπί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μετά από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ. «Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε με tweet του ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Δείτε την ανάρτηση στο Twitter

Είχε προειδοποιήσει ο Τραμπ

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωνε εν μέσω πανδημίας ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια μαριονέτα της Κίνας». Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε ότι τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως έλεγε τότε, η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς. «Επειδή απέτυχε να κάνεις τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως του ζητήθηκε, σήμερα τελειώνουμε τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και ανακατευθύνουμε τα ποσά αυτά σε άλλες παγκόσμιες πηγές που έχουν υγειονομικές ανάγκες» σημείωνε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε πως «ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις από την Κίνα για τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια». Νωρίτερα, στις ίδιες δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως το Πεκίνο δεν ανέφερε σωστά τις πληροφορίες αναφορικά με τον κορωνοϊό, ενώ υποστήριξε πως πίεσε τον ΠΟΥ να «παραπλανήσει τον κόσμο».

«Οι κινεζικές Αρχές αγνόησαν τις υποχρεώσεις αναφοράς στον ΠΟΥ και πίεσαν τον Οργανισμό να παραπλανήσει τον κόσμο, όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και συμπλήρωσε: «Αμέτρητες ζωές χάθηκαν και μια βαθιά οικονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».

«Ο ΠΟΥ απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία»

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» δήλωνε τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ στο διήμερο ετήσιο συνέδριο του ΠΟΥ που διεξάγεται διαδικτυακά.

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός συνέχιζε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του διαφάνειας, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο». «Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί», συνέχιζε ο Άζαρ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr