«Τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

0
39

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δεν είναι πλέον ο φυσικός εταίρος των Πρασίνων», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ‘Αντον Χοφράιτερ

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δεν είναι πλέον ο φυσικός εταίρος των Πρασίνων», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ‘Αντον Χοφράιτερ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού. «Ουσιαστική εγγύτητα με το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP)» διαπιστώνει από την πλευρά του ο βουλευτής του SPD Τζο Βαϊνγκάρτεν, ειδικά στα θέματα της οικονομίας. Τα προβλήματα συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραμένουν και μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

«Ως κυβέρνηση δεν έχουμε δώσει καλή εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις ανέβηκαν πολύ οι τόνοι», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «σε ανθρώπινο επίπεδο υπάρχει κατανόηση μεταξύ των μελών της κυβέρνησης», αλλά και ότι «παρά τις προκλήσεις και την πολλή δουλειά, γελάμε και πολύ μεταξύ μας».

Σε διαφορετικό τόνο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής κατέστη σαφές ότι «το SPD του Όλαφ Σολτς δεν είναι πλέον ο φυσικός εταίρος των Πρασίνων». «Στο SPD τα συμφέροντα των εργαζομένων και της βιομηχανίας είναι περισσότερο στο επίκεντρο. Η οικονομία μας λειτουργεί παγκοσμιοποιημένα, είναι η ραχοκοκαλιά της ευημερίας μας, η οποία δεν μπορεί να επιβαρύνεται κατά βούληση. Με αυτή τη στάση, το SPD έχει ουσιαστική εγγύτητα με το FDP», δήλωσε από την άλλη πλευρά ο σοσιαλδημοκράτης ομοσπονδιακός βουλευτής Τζο Βαϊνγκάρτεν, επικρίνοντας ιδιαίτερα τη στάση των Πρασίνων στο ζήτημα της αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη θέρμανση. Στην εκλογική του περιφέρεια, ανέφερε, δέχτηκε επίθεση από πολίτες «για τους οποίους ο ρυθμός αντικατάστασης των καυστήρων θεωρείται υπερβολικά γρήγορος». «Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τον κόσμο και οι Πράσινοι πρέπει να μάθουν να κάνουν πολιτική σύμφωνα με τα εκλογικά τους αποτελέσματα», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Τα προβλήματα επεκτείνονται όμως και εκτός κυβερνητικού συνασπισμού, με τον αντιπρόεδρο του FDP Μίχαελ Τόιρερ να επιτίθεται στον έως τώρα «φυσικό εταίρο» του κόμματός του, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). «Είναι ψέμα ότι γι’ αυτούς η επιθυμητή συμμαχία είναι με το FDP. Το CDU προσπαθεί, αντιθέτως, να μας αποκλείσει από τη Βουλή», δήλωσε ο κ. Τόιρερ και κατηγόρησε τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για «εκστρατεία εξόντωσης» του FDP, επισημαίνοντας ότι, «όπου υπήρχε η δυνατότητα συγκυβέρνησης με το FDP, όπως στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, η προτίμηση του CDU ήταν να συμμαχήσει με τους Πράσινους». Επομένως, τόνισε ο αντιπρόεδρος του FDP, στηρίζουμε ξεκάθαρα τη συμμαχία του «φωτεινού σηματοδότη» (SPD, Πράσινοι, FDP). Ο Όλαφ Σολτς «είναι ένας απολύτως αξιόπιστος καγκελάριος», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr