Τρίκαλα: Άγνωστοι βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί

0
164

Στόχος αγνώστων έγινε στα Τρίκαλα το Κουρσούμ Τζαμί με αφορμή την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalanews.gr, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στην είσοδο του Κουρσούμ Τζαμί ή αλλιώς Τεμένους Οσμάν Σάχ στα Τρίκαλα. Το συμβάν έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/7).Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η οποία έχει αναλάβει το έργο να βρει τους δράστες του βανδαλισμού του ιστορικού μνημείου.

Το τέμενος Κουρσούμ Τζαμί

Tο τέμενος του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί (μολυβένιο τζαμί), είναι χτισμένο στην άκρη της πόλης, στην οδό Καρδίτσας, νότια του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του αξιοθέατο, καθώς είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε στα Τρίκαλα και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης του τζαμιού δεν είναι γνωστή, αφού δεν υπάρχει κάποια ιδρυτική επιγραφή, είναι γνωστό όμως ότι χτίστηκε το 16ο αιώνα από τον Οσμάν Σαχ, που βρέθηκε εξόριστος στην πόλη. Αρχιτέκτονας του είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας εκείνης της εποχής, Μιμάρ Σινάν. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργούν στον επισκέπτη οι διαστάσεις του κτιρίου, με διάμετρο 18 μέτρων και ύψος 22 μέτρων και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να έχει τέλεια ακουστική. Στα νότια του τζαμιού σώζεται ο τουρμπές (μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ, ένα οκταγωνικό κτίσμα με θόλο, μέσα στο οποίο φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Το Κουρσούμ Τζαμί είναι επισκέψιμο και συχνά φιλοξενεί εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα, όπως εικαστικές εκθέσεις και ομιλίες.

Η παράδοση λέει, ότι ο πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, γιος του σουλτάνου Σουλεϊμάν (1520 – 1566) ήλθε στα Τρίκαλα κυνηγημένος και άρρωστος. Επειδή στα Τρίκαλα γιατρεύτηκε, έχτισε το τζαμί αυτό σε ανάμνηση της σωτηρίας του. To Τζαμί χτίστηκε από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά (1490 – 1588), ο οποίος ήταν ελληνικής καταγωγής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr