Τρίτη δόση εμβολίου: Πρόταση να γίνεται στους τέσσερις μήνες

0
213

Τρίτη δόση εμβολίου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής μίλησε για την πρόταση του να γίνεται η δόση στους 4 μήνες.

Από ότι φαίνεται το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να επισπεύσει την διαδικασία της τρίτης δόσης του εμβολίου. Την ίδια ώρα  από τα συνολικά 6.196 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.845 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.162 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας ανέφερε ότι προτείνει «Να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  αναμνηστική δόση του εμβολίου, για όσους είχαν κάνει όλα τα εμβόλια, πέραν αυτού της Johnson & Johnson, ήταν στους 6 μήνες, με την πλατφόρμα για τα ραντεβού να ανοίγει στους 5μιση μήνες. Ωστόσο, σήμερα ο πρωθυπουργός πρότεινε η τρίτη δόση να πραγματοποιείται στους 4 μήνες.

Τι απαντούν οι επιστήμονες

Την εν λόγω πρόταση χαρακτήρισε «θετική» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο MEGA, o κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και γι’ αυτό το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως πρόκειται για ένα «στέλεχος ανησυχίας», καθώς έχει αρκετές μεταλλάξεις στη μορφοποίησή του, εξηγώντας πως το στέλεχος «Δέλτα» είχε δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ αυτό έχει δέκα.

«Έχουμε και άλλα στελέχη με αρκετές αλλαγές, αλλά δεν επικράτησαν» σημείωσε ωστόσο ο κ. Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη μεταδοτικότητά του ή την ικανότητά του να ξεπερνά την ανοσοποίηση των εμβολίων.

«Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή παραμένει το στέλεχος “Δέλτα”» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, σημειώνοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται σε θετική κατεύθυνση. «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να μην πληρώσει κανείς κανένα πρόστιμο» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, παρομοιάζοντας το πρόστιμο για το εμβόλιο με το πρόστιμο που υπάρχει για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους στους οδηγούς.

Τι απάντησε ο κ. Εξαδάκτυλος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, είπε πως «έχει γίνει μια αρχική συζήτηση χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου. Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ότι ισχύει τώρα στο μέλλον».

«Περιμένουμε τα δεδομένα για την Όμικρον. Μέχρι στιγμής οι ερωτήσεις είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις», σημείωσε ο κ. Εξαδάχτυλος

«Τα παιδιά θα είναι ανεμβολίαστοι και εφόσον οι ενήλικες που τα συνοδεύουν είναι εμβολιασμένοι, να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», τόνισε για τα θεματικά πάρκα και τη λειτουργία τους την εορταστική περίοδο.

«Δεν αρκεί το rapid test για να μας δώσει πιστοποιητικό νόσου, θα χρειάζεται PCR εφεξής», ανέφερε σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής. «Σε ότι αφορά τη διασπορά είμαστε σε κατάσταση σταθερότητας με προοπτική ύφεσης», σημείωσε για την πανδημία. «Θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη διασπορά με τα δύο self- tests που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι τις γιορτές», κατέληξε ο κ. Εξαδάχτυλος.

Επέκταση εμβολιασμού τρίτης δόσης για την ομάδα από 18 έως 30 ετών

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ που επικαλείται πηγές από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζεται το ενδεχόμενο η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού να χορηγείται νωρίτερα. «Συλλέγονται τα επιστημονικά δεδομένα και εξετάζεται για τα άτομα άνω των 30 ετών» αναφέρουν οι σχετικές πηγές.

Επιπλέον, αποσαφηνίζουν ότι για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα, ενώ για τις ηλικίες κάτω των 18 δεν έχει εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προγραμματίσει νέα συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη (07/12).

«Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ζήτησε «να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά». «Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτίμησε να είναι πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση τον βασάνισε. «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός» είπε, ενώ στάθηκε στον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι πολίτες. Είπε επίσης ότι η απόφαση για υποχρεωτικότητα αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν οι ευάλωτοι στους γύρω τους και μίλησε για υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα COVID, αλλά τελευταία σε προθυμία να εμβολιαστεί, όπως τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr