Τσακλόγλου: Οι διευκρινίσεις για την επαναφορά των τριετιών – Ποιους αφορά και πώς θα εφαρμοστεί

0
14

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου, δίνει παραδείγματα για το πότε αρχίζει ο υπολογισμός του επιπλέον χρόνου κάθε τριετίας, εκτιμά αύξηση 3,5% στην προσωπική διαφορά και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου, δίνει παραδείγματα για το πότε αρχίζει ο υπολογισμός του επιπλέον χρόνου κάθε τριετίας, εκτιμά αύξηση 3,5% στην προσωπική διαφορά και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση για «ξεμπλοκάρισμα» των εκκρεμών συντάξεων.

«Ο νόμος ως προς το πότε θα πληρωθούν αυτές οι τριετίες παραμένει έτσι όπως ήταν. Δηλαδή είναι όταν επί τέσσερα τρίμη-να η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Όμως αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα αρχίσει να γίνεται το υπολογισμός του επιπλέον χρόνου από τώρα. Γιατί ο αρχικός νόμος εκείνο που έλεγε είναι ότι θα αρχίσει να υπολογίζεται από τη στιγμή που έχουμε τηπτώση του 10%. Δεν είμαι μάγος, αλλά οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δείχνουν πτώση σε ενάμιση με δύο χρόνια», είπε ο υφυπουγός, απαντώντας και σε ερώτηση για όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το θέμα.

Πώς θα γίνεται η καταβολή – Ποιους αφορά

«Και αυτό πιστεύουμε ότι με τις αυξήσεις των συντάξεων θα συνεχιστεί. Εκείνο το οποίο έχει πει

Εκείνο που ελπίζουμε είναι ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοια ποσοστά ανεργίας πάνω από 10%, το οποίο πραγματικά τα είδαμε μόνο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Αρκετά από τα αιτήματα τα οποία υπέβαλε η ΓΕΣΕΕ συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

«Είχαμε συναντήσεις με όλους και με την ΓΕΣΕΕ είχαμε μια αναλυτική συζήτηση μαζί τους.  Η διαδικασία η οποία είναι και στη δημόσια διαβούλευση και στις επιτροπές, είναι ακριβώς για να βρεθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις

Πρόωρη η συζήτηση για τετραήμερη εργασία

Σε μία χώρα που ακόμα έχει ανεργία πάνω από το 10%  νομίζω ότι είναι πρόωρη η συήτηση για τετραήμερη εργασία χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Νομίζω ότι με το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ελπίζουν, όχι να φοβούνται.  Γενικά, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες αυτό το πράγμα το οποίο βλέπουμε είναι μια ταχύτατη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.. Ταυτόχρονα βλέπουμε και κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Βλέπουμε να αυξάνεται όχι μόνο το προσδόκιμο της επιβίωσης, αλλά το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης.  65άρης σήμερα δεν μοιάζει με ένα 65 πριν από 40- 50 χρόνια. Είναι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν. Στην Ελλάδα αυτό το πράγμα που είχε γίνει με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν ότι αυτό ήταν σχεδόν απαγορευτικό. Με το νόμο Βρούτση αυτό εδώ άλλαξε και πήγε στο 30%, Δηλαδή έμεινε στο μισό. Αλλά και πάλι υπήρχε κάτι το οποίο είτε ήταν ανορθολογικό. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε εμείς είναι ότι πρώτα τη σύνταξή τους θα τη λαμβάνουν ολόκληρη και θα υπάρχει ένας μη αντανταποδοτικός πόρος πάνω στα εισοδήματα τα οποία θα έχουν είτε από αυτοαπασχόληση είτε από μισθωτή εργασία και θα έχει και ένα πλαφόν αυτό το οποίο θα είναι το δεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης. Από τις αναλύσεις που κάναμε, ας πούμε για παράδειγμα με τους υφιστάμενους εργαζόμενους συνταξιούχους, παραπάνω από το 98% τους συμφέρει αυτό.

Προσωπική διαφορά και αυξήσεις συντάξεων

 Ήδη το ένα τέταρτο των δικαιούχων έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Και αυτό πιστεύουμε ότι με τις αυξήσεις των συντάξεων θα συνεχιστεί. Εκείνο το οποίο έχει πει η κυβέρνηση είναι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους θα δώσουμε κάποιο εφάπαξ επίδομα ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού στο τέλος της χρονιάς και θα καταβληθεί στα άτομα τα οποία δεν θα πάρουν αυξήσεις στη σύνταξή τους, είπε ο υφυπουργός.

Η εκτίμηση μου είναι ότιθα πρέπει να είναι γύρω στο 3,5% η αύξηση, πρόσθεσε.

Εκκρεμείς συντάξεις: Νομοθετική ρύθμιση για ξεμπλοκάρισμα

Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά, είπε οκ. Τσακλόγλυ ως προς τις εκκρεμείς συντάξεις. «Αυτό που έχει μείνει είναι οι περιπτώσεις στις οποίες πραγματικά έχει κάνει ειδικά συνεργεία ο ΕΦΚΑ για να τις βλέπει μία προς μία. Σύντομα θα φέρουμε μία νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεμπλοκάρει και αυτό.

Δεν χάνεται κανένα ένσημο, τόνισε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ό,τι έχει καταβληθεί κανονικά μετράει για το συντάξιμου του αντίστοιχου του μισθού».

Μέχρι τώρα αυτό το οποίο δεν επιτρεπόταν ήταν να έχεις δύο εργοδότες για μισθωτή απασχόληση αν και πάρα πολύς κόσμος εν αγνοία του δούλευε σε δύο εργοδότες ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια αύξηση της ασφαλιστικής αποταμίευσης», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, εξηγώντας: «Παλαιότερα υπήρχαν και πάλι κλάσεις. Η διαφορά με το τώρα είναι το ότι μετά από ορισμένα χρόνια ήσουν υποχρεωμένος να φύγεις από την κατώτατη κλάση και να πας σε υψηλότερη κλάση. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι μονομερώς και θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους αντίστοιχους κλάδους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr