Τσαβούσογλου για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Απαράδεκτο» οι σύμμαχοι να στηρίζουν το ΡΚΚ

0
43

Σε θρίλερ εξελίσσεται η τουρκική στάση απέναντι στην πρόθεση των δύο σκανδιναβικών χωρών να καταθέσουν αίτημα ένταξης στη βορειoατλαντική Συμμαχία

Ήξεις αφίξεις από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η τουρκική στάση απέναντι στην πρόθεση των δύο σκανδιναβικών χωρών να καταθέσουν αίτημα ένταξης στη βορειoατλαντική Συμμαχία.

Με νεότερη δήλωση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναίρεσε όλες τις προηγούμενες.

«Εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Tόνισε ότι «αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας – ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας».

Επομένως, συνέχισε, «είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».

Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

«Ναι μεν, αλλά» από Καλίν

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην Φινλανδία και στην Σουηδία.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως, θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία» δήλωσε ο Καλίν, ο οποίος είναι κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας χθες, Παρασκευή, ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος» και πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση της Συμμαχίας, επειδή οι δύο αυτές χώρες αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.

Η δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr