Τσαβούσογλου: Η απάντηση για το «καψώνι» Ερντογάν

0
10

Για το «καψώνι» Ερντογάν κλήθηκε να μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ,  απάντησε για το συμβάν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η επίσκεψη έγινε σε μια μέρα που εξειδικεύτηκαν οι αμερικάνικες κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του, στο καψόνι στην πρόεδρο της Κομισιόν. Ο λόγος για το βίντεο που  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε να περιμένει όρθια κατά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα να της υποδείξουν που θα καθίσει. Η Φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε τελικά να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον Ερντογάν και τον Μισέλ.

Τσαβούσογλου

Η απάντηση Τσαβούσογλου για το συμβάν

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τούρκος υπ Εξ χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε.

Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους». Αλλά και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει επικαλούμενη πηγές από την Άγκυρα ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Αρνούνται την ευθύνη οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Στο μεταξύ Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Middle East Eye, που εδρεύει στο Λονδίνο, αρνήθηκαν κάθε ευθύνη επιρρίπτοντας το φταίξιμο στην αντιπροσωπεία της ΕΕ και σε μια αντιπαλότητα μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε ένας εκ των Τούρκων αξιωματούχων συνεργάτες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στη διευθέτηση των θέσεων των ηγετών πριν τη συνάντησή τους «αλλά δεν υπήρξε εκπρόσωπος από την ομάδα της Φον Ντερ Λάιεν, άρα δεν είχαμε τη δική τους άποψη».

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε διαφορετική διευθέτηση των θέσεων στη διάρκεια του γεύματος με τον Ερντογάν να κάθεται απέναντι από τον Σαρλ Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν, αλλά η ομάδα του Μισέλ το απέρριψε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάθισε απέναντι από τον Τούρκο πρόεδρο και επικεφαλής της Κομισιόν ξανά στο πλάι. «Το μόνο που δέχθηκε η ομάδα του Μισέλ ήταν να δοθεί στην Φον ντερ Λάιεν ένα κάθισμα ίδιου τύπου και ύψους», είπε ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος. Κι ο δεύτερος συμπλήρωσε: «Αυτοί προκάλεσαν το πρόβλημα. Κουβάλησαν τις εσωτερικές τους διαμάχες στην Άγκυρα. Θα έπρεπε να είχαν οργανώσει καλύτερα αυτή την επίσκεψη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr