Τσαβούσογλου Καστελόριζο: Είναι ένα «μικροσκοπικό νησί» – «Μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις»

0
23

Πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στο φόρουμ «GlobSec 2020», προπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις μπροστά σε ένα ακροατήριο, όπου βρίσκονταν υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών – μελών της ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε θεματική ενότητα με τίτλο «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια». Εκεί παρουσίασε συγκεκριμένους χάρτες με τις ελληνικές και τις τουρκικές απόψεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να αποδομήσει τις ελληνικές θέσεις, επιχειρώντας να διαδώσει τις τουρκικές αξιώσεις σε ένα διεθνές ακροατήριο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο Καστελόριζο παρουσιάζοντας κάρτα με τρεις χάρτες που αποτυπώνουν την τουρκική πολιτική για το νησί που παραμένει στο «στόχαστρο» της Άγκυρας. Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε το Καστελόριζο «μικροσκοπικό νησί» ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη ότι οι σεισμικές έρευνες που έγιναν από το Oruc Reis από τις 10 Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ότι ανήκουν σε ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα μετά από αυτή την ομιλία, στο περιθώριο του φόρουμ ασφαλείας της Μπρατισλάβας, όπου και οι δύο υπουργοί ήταν ομιλητές (αλλά σε διαφορετικές θεματικές ενότητες).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για την μονομερή, παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Κατά πληροφορίες, η περίπου ημίωρη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάποιες στιγμές έντασης. Το σίγουρο είναι ότι τόσο οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν όσο και η προπαγανδιστική τοποθέτηση Τσαβούσογλου δεν αφήνουν να δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες για το περιθώριο συνεννόησης μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr