Τσαβούσογλου Oruc Reis: «Όταν τελειώσει η συντήρηση, θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο»

0
13

Για την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο διαβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο CNN Turk, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών, αλλά και τη «νέα» Συνθήκη των Σεβρών.

Αρχικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε:

«Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται».

Για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια. Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά. Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες».

Για τις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές. Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Και είπε στη Μέρκελ πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας».

Όταν η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από τη Μέρκελ, ο Τσαβούσογλου μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη στάση της:

«H Μέρκελ έχει κοινή λογική και είναι αντικειμενική, παραδεχόμενη πως έχουμε δίκιο. Εκείνη έδειχνε πάντα αποφασιστική στάση στο μεταναστευτικό. Ακόμα, θα πάρει πρόσφυγες από τη Λέσβο στη χώρα της. Διατηρεί διαφορετική στάση από τη Γαλλία. Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι πως θέλει να το πάιξει ηγέτης στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Απέτυχαν στη Συρία, απέτυχαν στη Λιβύη με την υποστήριξη του Χαφτάρ, είπαν ψέματα για την Ανατολική Μεσόγειο και δεν κατάφεραν να αποδείξουν αυτά που ήθελαν στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία έχει τη δική της ατζέντα, ωστόσο βλέπουμε πως η Γερμανία δεν συμμετέχει σε αυτή. Υπάρχουν αντικειμενικές χώρες στην Ευρώπη και η Γερμανλια έρχεται πρώτη σε αυτό το κομμάτι».

Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί για άλλη μια φορά στα «στρατικοποιημένα ελληνικά νησιά»:

«Η Αθήνα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, που μιλούσαν για αποστρατικοποιημένα νησιά. Η Χίος είναι ένα από αυτά τα νησιά και η Ελλάδα ανακοίνωσε με Navtex πως θα κάνει άσκηση εκεί. Εμείς βγάλαμε άλλη Navtex, αναφέροντας πως παραβιάζουν τη Λωζάνη. Τους προειδοποιήσαμε γι’ αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις γι’ αυτά τα νησιά κι εμείς παραμείναμε σιωπηλοί. Η Ελλάδα ξεκίνησε να εξοπλίζει τα νησιά από το 1960, το παραδέχτηκε το 1974. Παραδέχεται πως το κάνει για λόγους που δεν είναι νόμιμους. Η Ελλάδα προσπάθησε να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, αλλά εμείς ήμασταν πάντα αντίθετοι. Η Ελλάδα μιλά για διεθνείς κανόνες και για δικαστήρια, αλλά αυτή είναι που δεν τους αναγνωρίζει. Θα διατηρήσουμε αυτό το θέμα στην ατζέντα μας και θα το επισημαίνουμε στη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε μέσα από τον διάλογο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν λένε την αλήθεια, πρέπει να είναι ειλικρινείς για να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Σεβίλλης. Όταν φέρνουμε το θέμα αυτό στη συζήτηση, μας απαντούν πως δεν θέλουν να το διαπραγματευτούν μαζί μας και πως είναι εσωτερική τους υπόθεση. Οπλίζουν τα νησιά από το 1974, όμως καμία τουρκική επίθεση δεν έχει γίνει σε αυτά. Υπάρχει βαρύς οπλισμός στα νησιά αυτά, οπλισμός που δεν συμβαδίζει με τις συμφωνίες. Έτσι κι εμείς μερικές φορές παίρνουμε μέτρα με αεροπλάνα και πλοία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr