Τσελίκ επίσκεψη Πομπέο: Νέες απειλές από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν

0
27

Νέες πολεμικές δηλώσεις έκανε ο Ομέρ Τσελίκ με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας αντέδρασε στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στον οποίο άσκησε κριτική.

Ο Τσελίκ είπε συγκεκριμένα: «Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε πως «την ώρα που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές και την ίδια ώρα επισκέπτονται την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ουσιαστικά δείχνει την ενίσχυση της θέσης της μη επίλυσης των Ελληνοκυπρίων. Όπως και οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα ουσιαστικά δείχνει πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία όσους κάθονται απέναντι μας. Έτσι η Ελλάδα κάθε φορά προσπαθεί να επιβάλλει πράγματα και όρους’»

O Tσελίκ απείλησε με ξεκάθαρο τρόπο την Ελλάδα και ανέφερε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων. Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο. Αν όμως η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί μόνο την σκληρή δύναμη κι όχι την λεπτή δύναμη της διπλωματίας, τότε και η Τουρκία ξέρει καλά να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της , τη σκληρή της δύναμη».

Τι ισχύει για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Μια είδηση που θα συζητηθεί μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Γερμανοί αξιωματούχοι μετέφεραν στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ότι ήταν πολύ απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι η επιβολή κυρώσεων θα ήταν λανθασμένη στρατηγική, διότι θα μπορούσε να ωθήσει την Τουρκία σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κύπρος έβαλε βέτο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, επικαλούμενη την αδράνεια του μπλοκ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εκτόνωση της κρίσης που πυροδότησε η Τουρκία με τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, επικαλούμενη ξένες διπλωματικές πηγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr