Τσεσμέ: «Το παρενόχλησαν ελληνικά μαχητικά» υποστηρίζει η Τουρκία

0
9

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolou σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι, με βάση πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ, ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο Τσεσμέ, που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», σημειώνει το Anadolu.

Σε άλλη ανάρτησή του, το πρακτορείο αναφέρει ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο Τσεσμέ και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα (chaffs) σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ωκεανογραφικό σκάφος.

Σύμφωνα το πρακτορείο Anadolou, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «υπήρξε απάντηση στην ελληνική πρόκληση».

«(Η παρενόχληση των ελληνικών μαχητικών στο ερευνητικό πλοίο). Η στάση μας, οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις σας μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει», δήλωσε ο Ακάρ.

Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας προσπάθησαν να απαντήσουν στην αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ. Η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα τουρκική Navtex για το Τσεσμέ.

Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα γινόταν και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Ως γνωστόν η Ελλάδα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της» ανέφεραν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr