Τσίοδρας κορωνοϊός μάσκα: Οι οδηγίες του για τη χρήση της

0
52

Τσίοδρας κορωνοϊός μάσκα: Ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο θέμα της προστατευτικής μάσκας λέγοντας πως «κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη διάδοση».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού και αναφερόμενος ειδικά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ως προς το ζήτημα αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε πως έχει ήδη αποταθεί προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ώστε να τοποθετηθεί για τις προστατευτικές μάσκες.

«Χθες το CDC έδωσε νέα οδηγία, για χρήση ακόμα και υφασμάτινων μασκών/καλυμμάτων προσώπου. Κάποιες από τις αυτοσχέδιες μπορεί να προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους, αλλά η λάθος χρήση τους μπορεί να έχει συνέπειες. Προσοχή, αυτά τα καλύμματα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες. Και μπορεί να προκύψει πρόβλημα: Σωματίδια του ιού από κάποιον γύρω μας παγιδεύονται στο ύφασμα και αυξάνονται οι πιθανότες να μολυνθούμε. Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, είναι αναγκαίο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Έχω ζητήσει από το CDC (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν συστήνεται η χρήση τέτοιας μάσκας. Θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα».

Οι οδηγίες του κ. Τσίοδρα:

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συνολικά 68 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού στην Ελλάδα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.673. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα, αναφέρθηκαν 60 νέα κρούσματα. Η μέση ηλικία των θανόντων υπολογίζεται στα 74 έτη. Συνολικά 92 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Από αυτούς οι 22 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 70 άνδρες. Δέκα άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομεία αναφοράς.

Πηγή: Pagenews.gr