Τσίοδρας κορωνοϊός: «Ο ιός μπορεί να γίνει ενδημικός»

0
129

Τσίοδρας κορωνοϊός: Στις πρόσφατες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το πότε και αν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής κατά την τοποθέτησή του εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Συγκεκριμένα είπε:

«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε. Το ότι όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει, ίσως και μετά το εμβόλιο. Η ιλαρά εξακολουθεί να υπάρχει».

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως ο ιός δεν αποκλείεται να γίνει ενδημικός, δηλαδή να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να έχει εισαχθεί στην χώρα. Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ έχει τονίσει πως πως ίσως ο ιός να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας.

Όσον αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις για την εξέλιξη της νόσου στη χώρας μας:

Ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.770, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών.

  • 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

Πηγή: Pagenews.gr