Τσιόδρας κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους

0
59

Τσιόδρας κορωνοϊός: Ακόμη ένα μήνυμα επαγρύπνησης έστειλε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας σήμερα 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και συνολικά 2.534. Δύο νέοι θάνατοι και συνολικά 136 στην χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους του κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο κ. Τσιόδρας, πιστός στο καθιερωμένο ραντεβού, ενημέρωσε για τον χάρτη του φονικού ιού, την ώρα που απέχουμε ακριβώς μια εβδομάδα από την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, αλλά και από την ημέρα που πολλά καταστήματα θα σηκώσουν ξανά ρολά. Όλες τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στο αυριανό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 18:00 το απόγευμα κι αμέσως μετά, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει η ενημέρωση για τον χάρτη του ιού στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 17 νέα κρούσματα του φονικού ιού στην Ελλάδα και συνολικά 2.534, με το 55% να είναι άνδρες. Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν την μάχη, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 136.

Επίσης, 580 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα, 43 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη και 11 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες). Το 89% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Τέλος, 65 συμπολίτες μας έχουν βγει από τα νοσοκομεία, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 66.000 έλεγχοι για κορωνοϊό.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανακοίνωσε ο Τσιόδρας:

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την επιστροφή, σταδιακά, στην κανονικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους μετά την άρση των μέτρων. Θα είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους, για παράδειγμα παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Να σημειωθεί πως αυτό θα ισχύει τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

«Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Η σταδιακή άρση των μέτρων, συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου. Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην κανονικότητα, είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, σε συνεχή επιδημιολογική παρακολούθηση. Είναι μια κοινή υπόθεση στην οποία όλοι συμμετέχουμε, μια κοινή ευθύνη. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η ευαίσθητη προσπάθεια επιστροφής μας σε κάποια κανονικότητα. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις όπου οιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική».

Πηγή: Pagenews.gr